ΣΤΗ ΜΕΤΑ-ΤΗΝ-ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΟΧΗ

Bank of America: Αυτό θα είναι το «new normal» της ελληνικής οικονομίας

Bank of America: Αυτό θα είναι το «new normal» της ελληνικής οικονομίας

Μάλλον απογοητευτικό είναι το «new normal» της ελληνικής οικονομίας για τη μετά-τον-κορωνοϊό εποχή, όπως τουλάχιστον το περιγράφει η Bank of America σε σημερινή της ανάλυση. Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, το ΑΕΠ θα εμφανίσει μέσο τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης μόλις 0,2% για κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα του 2022, με αποτέλεσμα η οικονομία να μην καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού έως και το τέλος του επόμενου έτους, αφού θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2021 και 5,6% το 2022.  

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι το lockdown στο οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα θα επιβραδύνει το momentum της ανάκαμψης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και θα σπρώξει το ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να αποκατασταθεί από την άνοιξη του 2021, με τη βοήθεια της προόδου στην εκστρατεία εμβολιασμών και των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Η διάθεση του εμβολίου εκτιμάται ότι θα επιτρέψει το «άνοιγμα» των περισσότερων υπηρεσιών, όμως οι κρίσιμοι τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού θα ακολουθήσουν με καθυστερήση, έως ότου να υπάρχει μία πιο ευρεία ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι εκτιμήσεις της BofA σε αυτό το μέτωπο, άλλωστε, έρχονται να προστεθούν και στις προειδοποιήσεις της Capital Economics ότι η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους κινδύνους που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών. Μπροστά στη διαφαινόμενη καθυστέρηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, οικονομίες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τον καλοκαιρινό τουρισμό, όπως είναι η ελληνική, βλέπουν τους κινδύνους να αυξάνονται, σημείωνε σήμερα η Capital Economics.

Σύμφωνα με την Bank of America, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα κορυφώσει το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά η χώρα θα μπει στο «new normal» για τη μετά-τον-κορωνοϊό εποχή. Αυτό το «new normal» θα χαρακτηρίζεται από τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,2% το 2022, με τις εκτιμήσεις του οίκου να μιλούν για συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2021 και 5,6% το 2022.

Μάλιστα, οι αναλυτές μιλούν ακόμα και για μόνιμη ζημιά στην ελληνική οικονομία, καθώς τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας θα παραμείνουν επίμονα χαμηλά έως και το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων του οίκου. Συγκεκριμένα, το κεντρικό σενάριο της BofA «βλέπει» το ελληνικό ΑΕΠ να υπολείπεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα ακόμα και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News