Γαλλία: Σχέδια για περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025
Ο πρωθυπουργός Michel Barnier δήλωσε ότι το έλλειμμα της χώρας θα χρειαστεί μέχρι το 2029 για να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της ΕΕ.
Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να περικόψει τις δαπάνες κατά περίπου 40 δισ. ευρώ και να αυξήσει τους φόρους για να εισπράξει άλλα 20 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.
Το Παρίσι ελπίζει ότι αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 60 δισ. ευρώ θα καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Γαλλία εννοεί σοβαρά τη μείωση του τεράστιου ελλείμματός της, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 6,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος. Αλλά οι δρακόντειες περικοπές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και να προκαλέσουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπου οι άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους για λιγότερα.
Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεινόμενες περικοπές δαπανών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι -οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική στη Γαλλία- δήλωσαν στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση ότι σχεδιάζουν να περικόψουν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, να καθυστερήσουν την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών πληρωμών στον πληθωρισμό μέχρι τον Ιούλιο και να καταστήσουν τις δαπάνες στον τομέα της υγείας πιο αποτελεσματικές.
Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Barnier σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες εταιρείες, την εξαγορά μετοχών και τα αεροπορικά εισιτήρια. Αναμένεται επίσης να ζητήσει από τους πλουσιότερους φορολογούμενους της Γαλλίας μια «ειδική συνεισφορά». Τα μέτρα αυτά, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναμένεται να αποφέρουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη επικρίσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο Macron δήλωσε ότι ανησυχεί για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις για περισσότερο από ένα έτος.
«Είναι πιο έξυπνο να εργαστούμε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας παρά να επικεντρωθούμε εμμονικά σε βραχυπρόθεσμες προσαρμογές που μπορεί να σκοτώσουν την ανάπτυξη», είπε.
Η κυβέρνηση του Barnier σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος στις 10 Οκτωβρίου.
«Φαίνεται ότι η Γαλλία οδεύει προς δημοσιονομική σύσφιξη συγκρίσιμη σε κλίμακα με τη λιτότητα που εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη. «Αυτό είναι πιθανό να επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα».
Από τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Barnier έχει καταστήσει σαφές ότι η μείωση του χρέους της Γαλλίας ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ είναι η κορυφαία προτεραιότητά του. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να είναι ειλικρινής με τους Γάλλους σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών της χώρας, μεταξύ άλλων κατά την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Στην ομιλία αυτή, ο Barnier ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα χρειαστεί μέχρι το 2029 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δαπάνες που απαιτούν έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος το 2027, προθεσμία που πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούσαν μη ρεαλιστική.
Ο Barnier παρομοίασε το εθνικό χρέος με τη δαμόκλειο σπάθη που κρέμεται πάνω από τους Γάλλους, «η οποία, αν δεν προσέξουμε, θα φέρει τη χώρα μας στο χείλος της αβύσσου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε πέρυσι τη Γαλλία σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» λόγω υπέρογκων δαπανών. Το Παρίσι έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να στείλει στις Βρυξέλλες ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του χρέους – οι Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι περικοπές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα ικανοποιήσουν τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αν και είναι «ενθαρρυντικό» να ακούγεται ότι η Γαλλία σοβαρεύεται για τη μείωση του ελλείμματός της, «βλέποντας πιστεύεις».
«Τα σχέδια και οι υποσχέσεις από μόνα τους δεν μειώνουν το έλλειμμα», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Αυτό θα είναι μια δοκιμασία για την αξιοπιστία της Επιτροπής. Περιμένουμε να λάβει σοβαρά υπόψη της τον ρόλο της ως θεματοφύλακα των δημοσιονομικών κανόνων κατά την αξιολόγηση των γαλλικών σχεδίων».
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News