Η δημοσιογραφία απαραίτητη για τη Δημοκρατία: Πώς θα διασφαλιστεί η αμεροληψία
Οι προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας και η σχέση της με τους πολίτες συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 12ου Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου, με διοργάνωση από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.
Ο Dr. Battinto L. Batts, Jr., Dean του Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication στο Arizona State University, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της δημοσιογραφίας. «Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία για μια υγιή δημοκρατία, και εμπνέομαι από τους φοιτητές που επιλέγουν αυτό το πεδίο», τόνισε. Όπως ανέφερε, χρειαζόμαστε καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, διαχείριση αποβλήτων, ίντερνετ και δημόσια ασφάλεια. «Πιστεύω ότι η τοπική δημοσιογραφία πρέπει να θεωρείται βασική υποδομή της κοινότητας, όπως τα υπόλοιπα αυτά αγαθά».
Η Persiana Aksentieva, Youth Fellow στο International Youth Think Tank, σημείωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ίδια, παράγοντες που συντελούν στην απαξίωση τους είναι η διάδοση ψευδών ειδήσεων, η παραπληροφόρηση, αλλά και η έλλειψη πολυπολιτισμικότητας. «Τα μέσα στερούνται πολυπολιτισμικότητας όχι μόνο στην εκπροσώπηση σεξουαλικής, φυλετικής ή ταυτοτικής ποικιλίας, αλλά και στη διαμόρφωση περιεχομένου και απόψεων», τόνισε.
Η Aksentieva επισήμανε ότι μία επιπλέον πρόκληση για τα μέσα ενημέρωσης είναι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Όταν ελέγχονται από μεγάλες ιδιωτικές οντότητες, πώς μπορούν να μεταδίδουν αμερόληπτες ειδήσεις;» διερωτήθηκε. Τόνισε επίσης ότι πολλοί νέοι στρέφονται στα social media για την ενημέρωσή τους, κάτι που ενέχει κινδύνους, καθώς οι αλγόριθμοι δημιουργούν τα λεγόμενα echo chambers, επηρεάζοντας τον τρόπο που διαμορφώνουμε άποψη. Πρότεινε τη δημιουργία φορέων που θα ελέγχουν την πολυφωνία των μέσων και θα προστατεύουν από τα μονοπώλια, καθώς και τον εξοπλισμό των δημοσιογράφων με τα κατάλληλα εργαλεία. «Οι νέοι θα αρχίσουν να εμπιστεύονται τα μέσα όταν αυτά υπηρετούν την αλήθεια και τη διαφάνεια», τόνισε.
Ο Camille Grenier, Executive Director του Forum on Information and Democracy, επισήμανε ότι οι συνθήκες για την απρόσκοπτη και αδέσμευτη εργασία των δημοσιογράφων δυσκολεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος στο μέλλον της δημοσιογραφίας, προέβλεψε ότι ο κοινωνικός ρόλος της – δηλαδή η παροχή γεγονότων και όχι υποκειμενικής αλήθειας – θα συνεχίσει να υφίσταται, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ελευθερία του Τύπου και η δημόσια παρέμβαση.
Ο Stephen Dunbar-Johnson, President International της The New York Times Company, πρότεινε την επιβολή φόρου 1% στα έσοδα μεγάλων εταιρειών, όπως η Meta, η Google και η Apple, για τη χρηματοδότηση της τοπικής δημοσιογραφίας. «Πρέπει να αναπτύξουμε νέα χρηματοδοτικά μοντέλα», τόνισε, αναφέροντας το παράδειγμα του BBC, που χρηματοδοτείται από τέλη αδείας και θεωρείται αξιόπιστο και κύρους μέσο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News