Πετρέλαιο: Πώς αντιδρά η αγορά στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Επικεντρωμένη στην αδύναμη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα και την προοπτική του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής από τον Δεκέμβριο είναι η αγορά, παρά την κλιμάκωση του πολέμου στη Μ. Ανατολή, με την εστία της έντασης να έχει μετατοπιστεί στον νότιο Λίβανο.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινούνται πτωτικά σήμερα Τρίτη, καθώς ο κίνδυνος αύξησης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ επισκιάζει τη δραματική κλιμάκωση του πολέμου.
«Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είχαμε μια μαζική έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και όμως το πετρέλαιο μέχρι σήμερα δεν έχει επηρεαστεί από καμία από τις δύο συγκρούσεις με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, στην εκπομπή “Money Movers” του CNBC.
Νωρίτερα το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 67,15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,29% και το Brent στα 70,76 δολάρια, καταγράφοντας μείωση 1,16%.
Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, μπορεί να είναι έτοιμη να επιτρέψει τη διοχέτευση περισσότερου πετρελαίου στην αγορά, προκειμένου να πιέσει μέλη όπως το Ιράκ, με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σαουδική Αραβία έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο με το Ιράκ που παράγει περισσότερο αργό από τους στόχους παραγωγής.
«Κάθε τόσο, όπως φαίνεται, πρέπει να υπάρχει μια πτώση των τιμών για να υπενθυμίσει στα μέλη του ΟΠΕΚ+ ότι έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στη συλλογική διαχείριση της προσφοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτό θα ωθήσει τις τιμές του Brent προς τα 60 δολάρια ανά βαρέλι ή και χαμηλότερα το 2025, δήλωσε ο McNally.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News