Deutsche Bank: Πώς ο S&P 500 «γύρισε» το sell-off στην καλύτερη επίδοση του 21ου αιώνα
Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις των αγορών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις μετοχές αλλά και τα ομόλογα να κινούνται ανοδικά, όμως όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, η εικόνα αυτή «κρύβει» τη μεγάλη αναταραχή που «χτύπησε» τα μέσα του τριμήνου, καθώς οι ανησυχίες για μια αμερικανική ύφεση, η αντιστροφή του carry trade στο γιεν και τα ερωτηματικά γύρω από τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας οδήγησαν σε ένα μεγάλο sell-off.
Αν και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα της αβεβαιότητας της πανδημίας, εντούτοις η αναταραχή αποδείχθηκε εξαιρετικά πρόσκαιρη, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. Η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed), σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τα νέα μέτρα στήριξης στην Κίνα, οδήγησαν σε σημαντική ανάκαμψη των αγορών.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ο S&P 500 είχε εμφανίσει την καλύτερη επίδοσή του από τις αρχές του έτους στο σύνολο του 21ου αιώνα.
Η τριπλή στήριξη των αγορών (από κεντρικές τράπεζες, ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ και σημαντικές ανακοινώσεις στην Κίνα), είχε ως αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος να κινηθεί κόντρα στη φήμη του, που τον θέλει να είναι ένας αρνητικός μήνας για τα χρηματιστήρια τα τελευταία χρόνια.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,1% και συμπλήρωσε τον πρώτο του θετικό Σεπτέμβριο από το 2019, ενώ ο δείκτης ομολόγων global bond aggregate του Bloomberg ενισχύθηκε κατά 1,7%, στον πρώτο του θετικό Σεπτέμβριο από το 2016. Για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ήταν ο πέμπτος μήνας ανόδου (+1,2%), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2010.
Το πετρέλαιο ήταν μία από τις λίγες εξαιρέσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς το αργό σημείωσε πτώση 8,9%, στη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2022. Όμως, πολλοί βλέπουν μια θετική τάση στην εξέλιξη αυτή, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μια στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις τεχνολογικές μετοχές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις ΗΠΑ (+19,4%), ενώ ο βιομηχανικός και χρηματοοικονομικός κλάδος επίσης ενισχύθηκαν (+11,6% και +10,7% αντίστοιχα).
Αντίθετα, οι μετοχές Magnificent 7 ενισχύθηκαν μόνο κατά 5,4% το τρίτο τρίμηνο και ο Nasdaq κατά 2,8%. Συνεπώς, σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο από το δ΄ τρίμηνο του 2022 που ο S&P 500 τα πήγε καλύτερα από το Magnificent 7.
Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Αθήνας, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι ενισχύθηκε κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας το τρίτο τρίμηνο με κέρδη 5,2% και ανεβάζοντας τις αποδόσεις από την αρχή του έτους στο 15,9%.
Διαβάστε επίσης:
BofA: Κύμα απαισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Παρά τη βοήθεια της Fed
Eurobank Equities: Γιατί υπο-αποδίδει το ΧΑ, άθικτο το story
Scope: Πώς θα καλύψει την απόσταση με τις ΗΠΑ η Ευρώπη – «Βαρίδι» ο Νότος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News