Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Πόσο θα στοίχιζε στις επιχειρήσεις ένα εθνικό lockdown

Ισπανία: Πόσο θα στοίχιζε στις επιχειρήσεις ένα εθνικό lockdown

Σε 1,8 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων που θα είχαν οι ισπανικές εταιρείες σε εβδομαδιαία βάση αν επιβαλλόταν νέο πανεθνικό lockdown, σύμφωνα με έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η ένωση CEPYME για τις μικρές επιχειρήσεις, περίπου 480.000 θέσεις εργασίας θα βρίσκονταν σε κίνδυνο αν η Ισπανία επέβαλε περιορισμούς παρόμοιους με εκείνους που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Ισπανία αντιτάχθηκε στην επιβολή καθολικόυ lockdown το περασμένο φθινόπωρο ή τον χειμώνα παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Αντίθετα, οι περιφερειακές αρχές έχουν θέσει σε ισχύ κατά τόπους έναν συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνει απαγορεύσεις κυκλοφορίας, περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων και στις κοινωνικές επαφές.

Η CEPYME εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά σε τοπικό επίπεδο κοστίζουν στις επιχειρήσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα, με τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία/καταλύματα και τις επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Καθώς η οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας (3,89 εκατομμύρια). Η CEPYME ζητεί να επεκταθεί η κυβερνητική στήριξη και να στοχευθεί αποτελεσματικότερα η κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News