BUSINESS & FINANCE

Πόσο θα «ζεστάνουν» την αγορά οι μικροπιστώσεις;

Πόσο θα «ζεστάνουν» την αγορά οι μικροπιστώσεις;

Σημάδια αναθέρμανσης της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με νέα τραπεζικά δάνεια καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Προς την ίδια κατεύθυνση, συμπληρωματικό ρόλο θα παίξει το νέο πλαίσιο μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και με εξόφληση σε έως και 10 χρόνια.
Οι εταιρείες που θα παρέχουν αυτά τα μικροδάνεια, αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μην υπάρχουν συνθήκες τοκογλυφίας. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων που είτε δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, είτε βρίσκονται εντελώς εκτός των τραπεζικών πιστώσεων.

Οι μικροπιστώσεις απευθύνονται σε:
-πολύ μικρές επιχειρήσεις
-φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων
-φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα
-Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
-φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με τουλάχιστον δεκαετή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
δικαιούχους προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής
-φυσικά πρόσωπα για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας.

Οι εταιρείες μικροπιστώσεων μπορούν να συμμετέχουν και σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα μπορούν να λαμβάνουν και εγγυήσεις του Δημοσίου. Συμμετοχή στα προγράμματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να έχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Στη σύμβαση πρέπει να αναφέρεται ρητά αν πρόκειται για σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ το ύψος του επιτοκίου καθορίζεται με τους όρους της αγοράς και εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα ισχύοντα στις συστημικές τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το μέγιστο ύψος του επιτοκίου. Το μέγιστο ύψος των μικροδανείων είναι οι 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 1 χρόνο έως και 10 έτη. Δεν παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, ωστόσο η εταιρία μικροπιστώσεων μπορεί να ζητήσει εγγύηση πριν την χορήγηση του δανείου. Δεν υπάρχει ποινή πρόωρης εξόφλησης και εάν ο οφειλέτης εξοφλήσει πρόωρα το δάνειο θα ωφεληθεί τους εναπομείναντες τόκους

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν, ενδεικτικά, να χορηγούν μικροπιστώσεις:
-για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών ή ως κεφάλαιο κίνησης
-για την απόκτηση εξοπλισμού
-για αυτοτελείς εγγυήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα
-για την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και οι οποίες αφορούν, ιδίως, στην αντιμετώπιση της ανεργίας ή της αναστολής ή μείωσης του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται σε οικεία βούληση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο η πιστωτική επέκταση κατέγραψε νέα επιτάχυνση και διαμορφώθηκε στο 13,7% από 12,5% το Νοέμβριο. Η καθαρή μηνιαία ροή πιστώσεων τον Δεκέμβριο άγγιξε τα 2,7 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης έφτασε τα 195,4 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι που είχαν τις υψηλότερες ροές νέων δανείων ήταν:
-η μεταποίηση (8,5%)
-το λιανεμπόριο (11,1%)
-ο τουρισμός (14,8%)
-η ναυτιλία (11,3%)
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News