Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Βρετανία ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς IPOs

Τέσσερα νέα αιτήματα τη Δευτέρα

Γιατί η Βρετανία ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς IPOs

Ακόμη ένας «γεμάτος» μήνας αναμένεται για την αγορά των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο μέσα στον Ιανουάριο υποδέχθηκε τις περισσότερες εταιρείες -σε επίπεδο μήνα- από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 – 2009.

Μόνο σήμερα, Δευτέρα, τέσσερις νέες εταιρείες υπέβαλαν αίτημα για IPO στις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Πρόκειται για την MGC Pharmaceuticals, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική κάνναβη, στην Auction Technologiy, η οποία πραγματοποιεί ηλεκτρονικές δημοπρασίες, καθώς και για τις επενδυτικές Digital 9 Infrastructure και NextEnergy Renewables.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg, το Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έχει καταστεί η βασική ατμομηχανή της ευρωπαϊκής αγοράς IPO, καθώς μέχρι στιγμής «μετράει» εννέα από τις 22 συνολικά εγγραφές. Παράλληλα, διαθέτει τις τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες προσφορές.

Αυτό εν μέρει οφείλεται και στην πολυετή αβεβαιότητα του Brexit, η οποία έπληξε σημαντικά τη δυναμική της βρετανικής αγοράς, με αποτέλεσμα η συμφωνία του Δεκεμβρίου για μια συντεταγμένη έξοδο να «απελευθερώσει» σημαντικά κεφάλαια.

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, «πρεμιέρα» στο βρετανικό χρηματιστήριο έκανε η μετοχή της εταιρείας υπόδησης Dr. Martens PLc, η οποία είχε καταφέρει να αντλήσει 1,8 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές. Αύριο, Τρίτη δε, «ντεμπούτο» κάνει και η μετοχή της Moonpig Group, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ευχετήριων καρτών.

Συνολικά, πάντως, σ’ όλη την Ευρώπη οι τάσεις της αγοράς των IPOs είναι κάτι παραπάνω από θετική, με τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να αποτελούν τους απόλυτους «πρωταγωνιστές».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News