Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 12:52
BUSINESS & FINANCE

Greylock: Από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στην… πτώχευση

Μόλις στα 100 εκατ. δολάρια τα διαθέσιμα κεφάλαια

Greylock: Από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στην… πτώχευση

Υπαγωγή στο πτωχευτικό άρθρο της Νέας Υόρκης υπέβαλε το hedge fund Greylock Capital Associates, καθώς οι επί πολλά χρόνια αρνητικές αποδόσεις πυροδότησαν την απόσυρση και των τελευταίων κεφαλαίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 450 εκατ. δολάρια το 2017, αυτή την στιγμή τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι μόλις 100 εκατ. δολάρια, καθώς η εταιρεία καταγράφει εδώ και τρία συναπτά χρόνια αρνητικές επιστροφές από τις τοποθετήσεις της.

Το Greylock, του οποίου ηγείται ο Χανς Χούμες, είναι ευρέως γνωστό για τις αγορές «προβληματικών» κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται και αρκετά ελληνικά ομόλογα.

Ενδεικτικά, το hedge fund άρχισε να ασχολείται με την ελληνική υπόθεση από το 2011, δηλαδή λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, θέλοντας να επωφεληθεί των υψηλών αποδόσεων που πρόσφεραν τα ελληνικά ομόλογα.

Συμμετείχε δε, και στη διαδικασία της πρώτης αναδιάρθρωσης (2012) του εξωτερικού χρέους της χώρας, ενώ ήταν ο εμπνευστής της ιδέας των «warrants», με στόχο την παροχή κινήτρων για τη μελλοντική αγορά ελληνικών ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η κατοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν σχετίζεται με την τρέχουσα εξέλιξη και την υπαγωγή στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Πέραν της Ελλάδας, το Greylock έχει σημαντική έκθεση και σ’ άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, όπως η Αργεντινή, η Μοζαμβίκη, η Λιβερία, η Ακτή Ελεφαντοστού, τα νησιά Μπαρμπέιντος και η Μπελίζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το πρώτο βήμα της πτωχευτικής διαδικασίας είναι ο τερματισμός της ενοικίασης των γραφείων, τα οποία βρίσκονται στη λεωφόρο Μάντισον του Μανχάταν και τα οποία κοστίζόυν 100.000 δολάρια μηνιαίως.

Αυτή την στιγμή, το Greylock απασχολεί εννέα εργαζομένους, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εναπομείναντες επενδυτές, καθώς η διοίκηση έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να «αναδιοργανωθεί επιτυχώς και να συνεχίσει την πορεία της» μετά την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας.

moneyreview.gr με πληροφoρίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News