ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής των «πωλείται»

Λόγω της πανδημικής κρίσης.

Αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής των «πωλείται»

Σημαντική αύξηση κατέγραψε το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αλλάξει χέρια ένα σπίτι από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η αγγελία πώλησής του. Πρόκειται για μία τάση που επιβεβαιώνουν παράγοντης της αγοράς κι έγινε αισθητή από τον Μάρτιο του 2020, οπότε εκδηλώθηκε η πανδημία. Πλέον την αύξηση του χρόνου αναμονής επιβεβαιώνει έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), σύμφωνα με την οποία ο μέσος χρόνος αναμονής (από την πρώτη δημοσίευση της αγγελίας μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης), κυρίως το χρονικό διάστημα των έξι και περισσότερο μηνών, αυξήθηκε.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019 μόλις το 11,8% των πωλητηρίων αντιπροσώπευε χρόνο αναμονής από έξι έως 12 μήνες, ποσοστό που αυξήθηκε το 2020 σε 22%. Ωστόσο, από το 2015 μέχρι το 2018, ο χρόνος αναμονής υποχώρησε αισθητά, καθώς, πριν από πέντε χρόνια το 23,1% κατοικιών αντιστοιχούσε σε χρόνο αναμονής 6 έως 12 μήνες.

Που αγοράζουν οι ξένοι

Το 2020 οι αγοραπωλησίες μέσω Χρυσής Βίζας κατέρρευσαν . Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που έχει επεξεργαστεί ΕΠΠΑ οι αγορές με ευρύτερο σκοπό την εκμετάλλευση αυξήθηκαν από 14% το 2015 σε 34% το 2020.

Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων αξίας από 181 χιλ. ευρώ έως 350 χιλ. στην Αττική, προέρχονται από Κινέζους, Λιβανέζους και Ισραηλινούς.
Στην Κρήτη τα περισσότερα ξένα deals έχουν προέλθει από Γερμανούς, Ελβετούς και Πολωνούς, στο Ιόνιο από Ρώσους, Άγγλους και Γερμανούς και στο Νότιο Αιγαίο από Γάλλους, Άγγλους, Ελβετούς και Ιταλούς.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της ΕΠΠΑ, βασίστηκε σε 237 συναλλαγές σε 12 Περιφέρειες, που ολοκληρώθηκαν εντός του 2020 και για τις οποίες υπήρχαν πραγματικά στοιχεία.

Αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής των «πωλείται»-1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News