Ευρωζώνη: Φρέναραν οι αυξήσεις μισθών το β’ τρίμηνο
Η βασική μέτρηση που εξετάζει η ΕΚΤ για την αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της επικείμενης απόφασης για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.
Οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,3% το β’ τρίμηνο – από 4,8% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Στις προβλέψεις της τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΚΤ ανέμενε αύξηση των αμοιβών κατά 5,1% για την περίοδο αυτή. Τα στοιχεία είναι από τα τελευταία πριν από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.
Οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται ραγδαία για να αντισταθμίσουν το οδυνηρά υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, η οποία ανησυχεί ότι έτσι διατηρείται η αύξηση των τιμών καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα.
Παρότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών – όπου οι μισθοί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο – παραμένουν επίμονες. Τα πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, γεννούν ελπίδες, καθώς δείχνουν μια σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των μισθών από συλλογικές συμβάσεις το τελευταίο τρίμηνο.
Η μεταβλητότητα οφείλεται εν μέρει στη Γερμανία, όπου ορισμένοι εργαζόμενοι έλαβαν μεγάλες εφάπαξ πληρωμές για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό στις αρχές του έτους. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της Isabel Schnabel, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου, έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι το τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα επιβραδυνθούν απότομα το 2025 και το 2026 – αυξάνοντας την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει στον στόχο του 2% το επόμενο έτος.
Οι αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά τα εταιρικά κέρδη και την παραγωγικότητα των εργαζομένων για να αποκτήσουν μια πλήρη αίσθηση των πιέσεων στις τιμές στη ζώνη του ευρώ. Η τελευταία μέτρηση συνέχισε να μειώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο – ένα ζήτημα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισημαίνουν όλο και περισσότερο ως ανησυχία.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο, παρά την ασθενή οικονομία βλέπουν οι αναλυτές
ΕΚΤ: Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα επιτόκια και οι κίνδυνοι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News