Morningstar DBRS: Πέτυχε ο Ηρακλής – Η προσοχή τώρα στους servicers
Στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το πρόγραμμα Ηρακλής για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα, αναφέρεται η Morningstar DBRS, με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν πέντε χρόνων από την έναρξή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο οίκος, ο δείκτης NPL των ελληνικών τραπεζών κορύφωσε στο 49,1% το πρώτο τρίμηνο του 2017 (103,8 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων). Παρότι ακολούθησε σταδιακή μείωση, ο δείκτης των NPL άρχισε να μειώνεται σημαντικά μόνο μετά την εφαρμογή του Ηρακλή, το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Ανάμεσα στο υψηλό του πρώτου τριμήνου του 2017 και την έναρξη του προγράμματος, ο δείκτης κόκκινων δανείων μειώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα 11 τριμήνων (στο 40,6% ή στα 68,5 δισ. ευρώ από 49,1%).
Αντίθετα, σε μία αντίστοιχη περίοδο (11 τριμήνων) μετά την έναρξη του προγράμματος Ηρακλής, ο δείκτης NPL των τραπεζών έπεσε σε μονοψήφια επίπεδα, στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022 (14,6 δισ. ευρώ) από 40,6% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν στο 7,5% (11,1 δισ. ευρώ), και η Morningstar DBRS προβλέπει ότι με τον Ηρακλή ΙΙΙ θα πέσει ακόμα περισσότερο, μειώνοντας το χάσμα με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Από τα τέλη του 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν φτάσει σε μονοψήφιους δείκτες NPLs, ενώ τρεις εξ αυτών έχουν δείκτες χαμηλότερους του 5%.
Τα κόκκινα δάνεια που εντάχθηκαν στον Ηρακλή ανέρχονται σε 42,8 δισ. ευρώ. Μέσω 17 συναλλαγών, στο πλαίσιο του προγράμματος δόθηκαν συνολικές κρατικές εγγυήσεις 19,2 δισ. ευρώ, με το ανεξόφλητο υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 17 δισ. ευρώ.
Η μείωση των 2,2 δισ. ευρώ ή 11,5% δείχνει ότι η πλειοψηφία των business plans δεν έχει εκτελεστεί ακόμα, σημειώνουν οι αναλυτές.
Κατόπιν τούτων, η Morningstar DBRS εκτιμά ότι ο Ηρακλής ΙΙΙ θα είναι η τελευταία φάση του προγράμματος.
Ενώ η ποιότητα ενεργητικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα χρέη που μεταβιβάστηκαν βρίσκονται ακόμα στην οικονομία, αφού τα διαχειρίζονται οι εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι servicers έχουν στα χέρια τους 70 δισ. ευρώ δανείων, από 87,7 δισ. ευρώ που ήταν το υψηλό, το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Υποθέτοντας ότι δεν υπήρξαν νέες εισροές, τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι κόκκινα δάνεια 17,6 δισ. ευρώ (20% από το συνολικό ποσό στα υψηλά του) διευθετήθηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2022 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.
«Με δεδομένο ότι ο βασικός στόχος του σχεδίου Ηρακλής ήταν η ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών μέσω της μεταβίβασης κόκκινων δανείων, ο Ηρακλής ΙΙΙ θα μπορούσε να αποτελεί την τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος κρατικών εγγυήσεων», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου, Βασίλης Παναγούλης, τονίζοντας ότι η προσοχή στρέφεται τώρα στους servicers και την ικανότητά τους να διευθετήσουν τα δάνεια.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Buy για Πειραιώς, Εθνική, Eurobank
Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες
JP Morgan: Overweight για τις ελληνικές τράπεζες – Υψηλότερα ο πήχυς για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News