BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Δειλά» βήματα στην αφετηρία του Φεβρουαρίου

Στο +1% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Δειλά» βήματα στην αφετηρία του Φεβρουαρίου

Η μεταβλητότητα κυριαρχεί στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στον Φεβρουάριο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφήσουν πίσω το -7% του Ιανουαρίου και να «συντηρήσουν» τις προσδοκίες για ένα ισχυρό rebound. 

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 0,43% και ενισχύεται στις 752,68 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (749,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες, από 749 έως 755 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας (11.00) τα 5 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται κρίσιμες, καθώς αναμένεται να καθορίσουν σε τι φάση βρισκόμαστε. Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα μεταφραστεί σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τροχιά. 

«Μένει να δούμε τι χρόνο θα χρειαστεί και πάλι η αγορά για να μας δώσει αγοραστικό σήμα. Αναμένεται σίγουρα αύξηση του volatility παρόλα αυτά συνεχίζουμε να βλέπουμε πως εταιρίες οι οποίες έχουν κάτι να μας πουν να συνεχίζουν να έχουν καλή εικόνα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Fast Finance. 

«Έχει ίσως δημιουργηθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα πρέπει να συμπαρασύρει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του 2021 αρκετά πιο πάνω από τις 800 μονάδες με την προσέλκυση νέων επενδυτών» υπογράμμιζε χθες, από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager της XSpot Wealth.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι παρά την ελληνική αστάθεια, τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σήμερα σε θετικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο +1% και τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κλείνει το πρωί στο +1,55%.

«Προσπαθούν» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, προσπαθώντας να ακολουθήσει το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, καταγράφει άνοδο της τάξης του 1% και διαμορφώνεται στις 448 μονάδες. Ωστόσο, είναι σαφές ότι για την υπέρβαση των 500 – 550 μονάδων απαιτείται μια πιο ξεκάθαρη ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην ομαλότητα. 

Η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει κέρδη 2%, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει τα επίπεδα του 0,77 ευρώ, ενώ άνοδο της τάξης του 1,1% καταγράφουν οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς. Σχεδόν σταθεροποιητικά δε, ξεκινά η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,99% 0,77 ευρώ
  • Attica Bank -1,19% 0,1996
  • Eurobank +0,84% 0,554 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,18% 1,974 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,16% 0,9104 ευρώ

Στο +2% η Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών. Κύριος σύμμαχός τους είναι η μετοχή της Coca-Cola, η οποία βρίσκεται στο +2,15% και τα 24,7 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Fourlis (1,6%), ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κερδίζει 1,26%.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, την ίδια ώρα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη (+0,1%), παρά το γεγονός ότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ άνοιξαν σήμερα στις «κίτρινες» περιοχές της Ελλάδας. Πιέσεις κατά 1,7% και 1,4% δέχονται και οι μετοχές των Aegean και Τιτάνα, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές παρουσιάζουν πτώση, ενώ 14 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 51 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News