Φρένο στην ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο – Καμπανάκι για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Επιβραδύνθηκε περαιτέρω η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο, με την ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης να αποδίδονται στις πιο υποτονικές συνθήκες ζήτησης. Επιπλέον, οι εισροές αυξήθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι εταιρείες αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τα ήδη υφιστάμενα αποθέματά τους, ώστε για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των νέων παραγγελιών.
Το λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον πωλήσεων επηρέασε αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται με δριμύ ρυθμό, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Η βραδύτερη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους είχε ωστόσο ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη άνοδο των χρεώσεων εκροών.
Αυτά προκύπτουν από τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Globaγια τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος έκλεισε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις 53.2 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας σταθερή αλλά βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα. Οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώνονται σε συνεχή μηνιαία βάση από τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η βραδύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου συνέβαλε στη λιγότερο ισχυρή άνοδο. Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών υποστήριξε την άνοδο της παραγωγής, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η Siân Jones, επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε σχετικά: «Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης υπέδειξε περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε με μέτριο μόνο ρυθμό, δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές για λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον στις πωλήσεις. Με τη σειρά τους, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και των προμηθειών εξασθένησαν, καθώς οι εταιρείες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών επιδεινώθηκαν και πάλι, και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, το κόστος εισροών αυξήθηκε με ηπιότερο ρυθμό, παρέχοντας στους Έλληνες κατασκευαστές κάποια ανάσα μετά την απότομη επιτάχυνση των πιέσεων κόστους που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο. Οι τιμές πώλησης εξακολούθησαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ήταν πολύ βραδύτερος από τον Ιούλιο.
Ανησυχία προκάλεσε η φθίνουσα επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι προσδοκίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι δισταγμοί των πελατών επηρέασαν αρνητικά την αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% το 2024 θα εξασθενίσει στο 2% το 2025.»
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Μέλισσα-Κίκιζας: Ώθηση στα μεγέθη από τις εξαγωγές – Επενδυτικό πλάνο 18,3 εκατ.
Έργα 15,5 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο στη βαλκανική χερσόνησο
Αυξάνονται και πληθύνονται οι ελληνικές μικροζυθοποιίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News