Πώς «μπλοκάρεται» ο έλεγχος της εφορίας – Τι μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος
Οι έλεγχοι της εφορίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πέρα από αυτούς που διενεργούνται σε καταστήματα λιανικής, εστιατόρια, υπηρεσίες τουρισμού, έχουν πλέον επεκταθεί σε μισθωτούς και επαγγελματίες για εισοδήματα που δεν δήλωσαν, για τον ΕΝΦΙΑ που ξέχασαν να πληρώσουν, για χρέη ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται χιλιάδες διασταυρώσεις οι οποίες στηρίζουν το έργο των ελεγκτών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία και τους ελεγκτές ή εάν κληθούν για έλεγχο, μπορούν να τον αποφύγουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πριν από τον έλεγχο να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις και να προσκομισθούν όλα τα στοιχεία-δικαιολογητικά που θα σταματήσουν τον έλεγχο. ∆ηλαδή, εάν κάποιος κληθεί να προσκομίσει βιβλία για έλεγχο, μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για τυχόν λάθη και παραλείψεις, ενώ παρέχεται η δυνατότητα το ποσό φόρου που προκύπτει να ρυθμιστεί ανάλογα με το είδος του φόρου σε έως 48 δόσεις.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν λάβει την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών (βιβλία και έγγραφα), είναι δυνατόν ο έλεγχος να «παγώσει» ή να ματαιωθεί. Τα δικαιολογητικά που απαιτεί η εφορία είναι αρκετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί μόνο η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να αποφευχθεί ο έλεγχος.
Συγκεκριμένα, η ΑΑ∆Ε ζητάει την προσκόμιση δικαιολογητικών στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Για την υποβολή δηλώσεων λοιπών έμμεσων φόρων (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, με εξαίρεση: α) Τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και του τέλους χαρτοσήμου, όπου απαιτείται η συνυποβολή του σχετικού, κατά νόμο, εγγράφου βάσει του οποίου οφείλεται φόρος. β) Τη δήλωση απόδοσης των ποσών συμμετοχής του ελληνικού ∆ημοσίου στα μεικτά κέρδη από τυχερά παίγνια μέσω ∆ιαδικτύου, η οποία συνοδεύεται από καταστάσεις με αναλυτικά στοιχεία ανά τύπο παιγνίων.
2. Κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν την προσαύξηση εισοδήματος από άγνωστη πηγή, για χρήσεις προγενέστερες του φορολογικού έτους 2015.
3. Για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών) δεν απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής της δήλωσης (μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ή σε έντυπη μορφή στη ∆ΟΥ).
4. Κατά την υποβολή δηλώσεων ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην περίπτωση δήλωσης νέου ή μεταβολής δηλωθέντος ακινήτου, με εξαίρεση την προσκόμιση δικαιολογητικών η οποία επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που από την εκκαθάριση της δήλωσης ΕΝΦΙΑ προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ και η σύνθεση της νέας δήλωσης και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη φορολογική διοίκηση. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό από αρμόδια δημόσια αρχή που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.
5. Κατά την υποβολή δηλώσεων ειδικού φόρου επί των ακινήτων (ΕΦΑ) απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.
6. Κατά την υποβολή δηλώσεων στις φορολογίες μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, είτε αυτές είναι αρχικές είτε τροποποιητικές, δεν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για να κλείσουν εκκρεμότητες με την εφορία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑ∆Ε εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αυτά ανάγονται. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη MYAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2023. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025.
Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο, στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα έτη υποβάλλονται στη ∆ΟΥ.
Διαβάστε επίσης:
Έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης – 5.000 με 8.000 επιχειρήσεις δεν έχουν «έξυπνες» ταμειακές
Φοροδιαφυγή: Έλεγχοι σε μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για «μαύρο χρήμα» σε ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb και Booking
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News