Business & Finance Κυριακή 31/01/2021, 20:47
BUSINESS & FINANCE

Βερολίνο: «Όχι» σε αύξηση φόρων, «ναι» σε μείωση των κρατικών συμμετοχών

Για την χρηματοδότηση του κόστους της πανδημίας

Βερολίνο: «Όχι» σε αύξηση φόρων, «ναι» σε μείωση των κρατικών συμμετοχών

Την πώληση των κρατικών συμμετοχών έδειξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Αλμτάιερ, ως την ενδεδειγμένη στρατηγική για τη χρηματοδότηση του κόστους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας ως λάθος προσέγγιση την αύξηση των φόρων.

«Η αξία των κρατικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες κρατικές συμμετοχές μπορούμε να μειώσουμε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Welt am Sonntag. 

«Έτσι θα φέρουμε χρήματα στο κράτος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό, για μελλοντικές επενδύσεις» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομοσπονδιακό κράτος συμμετέχει ως μέτοχος σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Deutsche Telekom, η Deutsche Post, η σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn κ.α., καθώς και σε διάφορα αεροδρόμια, επιστημονικούς φορείς και πολιτιστικούς θεσμούς. Είναι επίσης ο νούμερο «1» μέτοχος της Commerzbank.

«Η αύξηση των φόρων θα ισοδυναμούσε με δηλητήριο για την οικονομία, επειδή η Γερμανία έχει ήδη υψηλούς φόρους. Μπορούμε να δανειστούμε χρήματα με πολύ χαμηλά -ακόμη και αρνητικά- επιτόκια» συμπλήρωσε, την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής του αυτόματου «κόφτη» χρέους και για το 2022, με στόχο την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Άλλωστε, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθούν νέα κρατικά ομόλογα, αξίας 60 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News