Business & Finance Κυριακή 18/08/2024, 18:39
BUSINESS & FINANCE

Ισραήλ: Επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς εξαγωγές και επενδύσεις υποχωρούν

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες της επιβράδυνσης ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες εξαιρουμένων των διαμαντιών και των νεοφυών επιχειρήσεων μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 7,1%, καθώς και η στασιμότητα στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου

Ισραήλ: Επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς εξαγωγές και επενδύσεις υποχωρούν

Η οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αποτυγχάνοντας να διατηρήσει την αρχική ανάκαμψη από τον πόλεμο κατά της Χαμάς. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, μετά από άνοδο αναθεωρημένου 17,3% κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ την Κυριακή. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ανάπτυξη 5,9%. 

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Τα στοιχεία ήταν αδύναμα σε σύγκριση με τις προβλέψεις, καθώς και με τις πρώτες ενδείξεις από τους πρόδρομους δείκτες, σύμφωνα με τον Ronen Menachem, επικεφαλής οικονομολόγο αγορών της Mizrahi Tefahot Bank. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,4%, «γεγονός που δείχνει σαφώς τη σημαντική ζημιά που προκαλεί στην οικονομία ο συνεχιζόμενος πόλεμος», είπε.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες της επιβράδυνσης ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες εξαιρουμένων των διαμαντιών και των νεοφυών επιχειρήσεων μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 7,1%, καθώς και η στασιμότητα στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Οι εισαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών αμυντικών προϊόντων, πλοίων, αεροσκαφών και διαμαντιών, συρρικνώθηκαν επίσης κατά 7,3% σε ετήσια βάση. 

Οι επενδύσεις πάγιου ενεργητικού αυξήθηκαν μόλις κατά 1,1%, μετά την πτώση κατά 65,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η οποία προήλθε από τις κατασκευές. Ο τομέας βασίζεται σε Παλαιστίνιους εργάτες από τη Δυτική Όχθη, στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τηρήσει την υπόσχεσή της να τους αντικαταστήσει με άλλους ξένους εργάτες. 

Η αύξηση της κρατικής και της ιδιωτικής κατανάλωσης αντιστάθμισε ελάχιστα την πτώση των εξαγωγών και των επενδύσεων. 

Κατανάλωση

Η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,2% έναντι 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει εξαρτηθεί υπερβολικά από τις υψηλές δημόσιες δαπάνες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις προσωρινές ανάγκες του πολέμου. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 12%, ξεπερνώντας τα προπολεμικά επίπεδα. 

Ενώ το συνολικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2%, η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα μειώθηκε κατά 1,9%, σημείωσε ο Menachem της Mizrahi, απόδειξη της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε η δεκάμηνη σύγκρουση. 

Παρά την κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης, η Τράπεζα του Ισραήλ είναι απίθανο να μειώσει το κόστος δανεισμού στην επόμενη απόφαση για το επιτόκιο σε 10 ημέρες. Το Ισραήλ έχει δει τον πληθωρισμό του να αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, με την τελευταία μέτρηση να διαμορφώνεται σε ετήσιο ρυθμό 3,2% -εκτός του εύρους στόχου 1%-3% της κεντρικής τράπεζας.

«Δεδομένου ότι τα αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη οφείλονται σε θέματα προσφοράς και όχι ζήτησης, δεν αναμένεται να υποστηριχτούν μειώσεις των επιτοκίων, ιδίως στο πλαίσιο των ενδείξεων επιτάχυνσης του πληθωρισμού στον δείκτη του Ιουλίου και του υψηλού επιπέδου των γεωπολιτικών κινδύνων», δήλωσε ο Jonathan Katz, οικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Leader Capital Markets. 

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,9% για το έτος, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψή της στο 1,5%.

«Προχωρώντας προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είναι πιθανό η δραστηριότητα της οικονομίας να παραπαίει», δήλωσε ο Menachem. «Η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξάνεται, όπως και η δυσκολία στην επάνδρωση των θέσεων με επαγγελματίες εργαζόμενους θα συνεχίσει να περιορίζει τη δραστηριότητα και την αύξηση του ΑΕΠ». 

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς -η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και 250 κρατήθηκαν όμηροι. Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τους 40.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τουλάχιστον μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News