Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 22:52
BUSINESS & FINANCE

Βραζιλία: Ξεχωριστό δίκτυο 5G για αποκλειστική χρήση της κυβέρνησης

Ο διαγωνισμός δεν αποκλείει τη Huawei

Βραζιλία: Ξεχωριστό δίκτυο 5G για αποκλειστική χρήση της κυβέρνησης

Δημόσιο διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού δικτύου ασύρματου ίντερνετ 5G, για αποκλειστική χρήση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξήγγειλε η Βραζιλια μέσα στο 2021.

Μάλιστα, η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν προβλέπει αποκλεισμούς εταιρειών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή της κινεζικής Huawei.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φέρεται να συνδέεται με την ανάγκη της Βραζιλίας για εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων από το Πεκίνο, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Το κυβερνητικό δίκτυο, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το «συμβατικό» δίκτυο 5G, θα τελεί υπό τον έλεγχο της κρατικής εταιρείας Telebras. 

«Μιλάμε για δεδομένα, τα οποία αφορούν τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο, το δίκτυο ασφαλείας θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση» εξήγησε ο υπουργός Επικοινωνίας, Φάμπιο Φαρία. 

Πάντως, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έσπευσε να καλέσει την Βραζιλια να αποκλείσει από τον επίμαχο διαγωνισμό τη Huawei, προκειμένου να μην επιτρέψει στην εταιρεία να ενεργήσει ως «κατάσκοπος» της κινεζικής κυβέρνησης. 

Oι σχέσεις Βραζιλίας – Κίνας, βέβαια, έχουν αναθερμανθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, και ιδίως μετά τη συμφωνία στο πεδίο των εμβολίων, με την αμερικανική χώρα να προχωράει στην εισαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου Sinopharm.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News