Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 18:26
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τι ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ από την κυβέρνηση

Τι έγινε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Φωτ. Intimenews

Οι θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων σε μια σειρά ζητημάτων καθορίστηκαν στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο στην Αθηνα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρας.

Αναλυτικά οι θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ:

ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Αποκλεισμός κάθε σκέψης για επιστροφή σε ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις μέσω απαγόρευσης εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή αναγκαστικών παρατάσεων οποιασδήποτε κατηγορίας μισθώσεων για οποιοδήποτε διάστημα μετά τη λήξη της πανδημίας.   

ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, όπως συνιστά το ΙΟΒΕ και η Επιτροπή Πισσαρίδη, και «ΠΑΓΩΜΑ» κάθε αύξησης στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων των αστικών περιοχών, με παράλληλη ένταξη στο σύστημα εκτός σχεδίου ακινήτων και κτισμάτων που διαφεύγουν ουσιαστικά της φορολογίας. 

ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Να μειωθούν σε λογικά ύψη οι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας μισθωμάτων και να μονιμοποιηθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Η άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας δημοτικών τελών με νέους κανόνες, ως μόνιμο εργαλείο επικοινωνίας των ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων της χώρας, και ο περιορισμός του χρόνου της παραγραφής οφειλών στην πενταετία. Στα μη ηλεκτροδοτούμενα η απαλλαγή από τα τέλη να γίνεται αυτόματα με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφόσον δεν γίνεται χρήση του ακινήτου.   

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ: Να συμπεριληφθεί και το κόστος των υλικών στο φορολογικά απαλλασσόμενο ποσό της ανακαίνισης κτιρίων και εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της πανδημίας η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης του μηχανικού, γιατί υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούν  τα απαιτούμενα πάμπολλα σχέδια, πιστοποιητικά, αυτοψίες κλπ. 

ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Να επιλυθεί άμεσα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με χρονική οριοθέτηση του δικαιώματος του Δημοσίου, που σήμερα μπορεί και διεκδικεί τα πάντα από τους πάντες και για πάντα, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στις επιτροπές και τα δικαστήρια σε ατέρμονες διαδικασίες που διαρκούν επί γενεές ολόκληρες.

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Να νομοθετηθεί δικαίωμα των πολιτών όχι μόνον για αποζημίωση αλλά και για αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους, μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης πρώτων εγγραφών. Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία κτηματογράφησης στη Δωδεκάνησο, ώστε να μην χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα λόγω ελλείψεων και ιδιορρυθμιών της ιταλικής νομοθεσίας που ισχύουν ακόμη και σήμερα. 

ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ: Να αναγνωριστούν όλα τα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και να δοθεί δυνατότητα σε κάθε αδικημένο ιδιοκτήτη να προσφύγει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του σε κάθε φάση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσής τους.

ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Να απλοποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ διαχείρισης, με απαλλαγή από κάθε υποχρέωση υποβολής άσκοπων ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, αυτοτελή φορολόγηση τυχόν εσόδων και απαλλαγή από την τυπικά υφιστάμενη υποχρέωση δήλωσης στο Ε9 κοινόχρηστων αποθηκών, χώρων στάθμευσης κλπ. χωρίς χιλιοστά και αποκλειστικότητα χρήσης. 

ΣΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ: Το Κράτος να εκπληρώσει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις απέναντί τους καθιερώνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τη διάσωσή τους.

ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Να μειωθεί η μέχρι τώρα ανίκητη γραφειοκρατία που μεταβάλλει κάθε συμβολαιογραφική πράξη σε Γολγοθά για συμβαλλόμενους και συμβολαιογράφους.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ: Ως γνωστό, βάσει του Συντάγματος, κάθε πολίτης δικαιούται ελεύθερης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Είναι προφανές ότι ο κατ΄ εξοχήν φορέας που έχει αρμοδιότητα και έννομο συμφέρον να ασκηθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόβλημα αυτό, δεν είναι άλλος από την ΠΟΜΙΔΑ. Ωστόσο κατά την επιστημονική άποψη των νομικών στελεχών της που εξέτασαν το θέμα, με τα ως τώρα δεδομένα, όχι μόνον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης οποιουδήποτε είδους προσφυγών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά είναι άμεσος και προφανής ο κίνδυνος δημιουργίας δυσμενέστατης νομολογίας σε βάρος μας από τέτοιου είδους κινήσεις, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατ΄επανάληψη στο παρελθόν . Είναι λοιπόν προφανές ότι τυχόν πρωτοβουλία από μέρους μας για δικαστικές προσφυγές και καλλιέργεια ελπίδων για είσπραξη αποζημιώσεων, θα ήταν ιδιαιτέρως δελεαστική για την οργάνωσή μας, αλλά επιζήμια και ατελέσφορη για τα μέλη μας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News