Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 15:39
BUSINESS & FINANCE

Νέες «εκκαθαρίσεις» στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας

Ποια πρόσωπα αλλάζουν

Νέες «εκκαθαρίσεις» στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας

Νέες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της τουρκικής κυβέρνησης αποφάσισε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τρεις μήνες μετά την παραίτηση και την αντικατάσταση του γαμπρού του και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Αυτή την φορά από το -κρίσιμης σημασίας- υπουργείο απομακρύνθηκαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οσμάν Ντίντσμπας και Μπουλέντ Ακσου, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τους Τσενγκίζ Γιαβιλιόγλου και Σακίρ Ερκάν Γκιουλ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να αλλάξει και τον προσωπικό του σύμβουλο επί των οικονομικών ζητημάτων, τοποθετώντας στο συγκεκριμένο αξίωμα τον Χάντι Σινιρλιόγλου, ο οποιος από το 2016 διατελούσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Ερίσα Αρικάν, τοποθετήθηκε ως αντιπρόεδρος του κρατικού ταμείου επενδύσεων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιος θα αναλάβει τη θέση της.

Οι παραπάνω αλλαγές ανακοινώθηκαν σήμερα, μέσω προεδρικού αξιώματος, χωρίς να καταστεί γνωστό το σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων.

Πρόκειται, πάντως, για το δεύτερο μπαράζ αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πριν από τρεις μήνες είχε προηγηθεί η «εκκαθάριση» του τότε υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ.

Αμφότεροι «πλήρωσαν» την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση του πληθωρισμού, με την αντικατάστασή τους να εκλαμβάνεται από τους επενδυτές ως σήμα για άρδην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Κάτι το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις και την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 10,25% στο 17%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News