Ουγγαρία: «Όχι» σε προσφορά της Κροατίας για εναλλακτική λύση στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ουγγαρία απέρριψε την προσφορά της Κροατίας να χρησιμοποιήσει το σύστημα αγωγών της ως εναλλακτική λύση για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κλιμακώνοντας μια πολυδιάστατη σύγκρουση με την ΕΕ.
Η ευθεία επίθεση του υπουργού Εξωτερικών Peter Szijjártó ακολούθησε την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι δύο χώρες, μαζί με την Τσεχία, έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις από μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού αργού μέσω ενός αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, επειδή έχουν λιγότερες εναλλακτικές πηγές.
Ο Szijjártó είχε ζητήσει τη βοήθεια των Βρυξελλών αφού η Ουκρανία απαγόρευσε τις μεταφορές της Lukoil, ενός βασικού προμηθευτή, μέσω του αγωγού Druzhba.
Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ροές είχαν μειωθεί ή ότι υπήρχε έλλειψη – καθώς άλλοι προμηθευτές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τον αγωγό, συμπεριλαμβανομένης της ουγγρικής MOL, η οποία αγοράζει το πετρέλαιο στη Ρωσία και δεν υπόκειται στις κυρώσεις της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Κροατίας Andrej Plenkovic είπε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο πετρελαιαγωγός της που συνδέει λιμάνια της Αδριατικής, όπου το πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία μπορεί να τροφοδοτηθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο, «υπολειτουργεί». «Οι επηρεαζόμενες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που δεν έχουν πρόσβαση σε στεριά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτή την εναλλακτική οδό εφοδιασμού για να μειώσουν ή και να εξαλείψουν εντελώς την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο», αναφέρει σε επιστολή του.
Πρόσθεσε ότι η κροατική εταιρεία διαμετακόμισης πετρελαίου που διαχειρίζεται τον αγωγό, η Janaf, «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί μακροπρόθεσμες συμβάσεις που αφορούν μεγαλύτερες ποσότητες για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώσει την εξάρτηση».
Η δυναμικότητα του αγωγού Adria της Janaf είναι 14,3 εκατ. τόνοι πετρελαίου ετησίως, από τον τερματικό σταθμό της στο νησί Krk. Επί του παρόντος, η Κροατία αγοράζει 2 εκατ. τόνους και η Σερβία 3,3 εκατ. τόνους. Η MOL έχει συμβόλαιο για 2,2 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο Plenkovic.
Ο Szijjártó με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι επρόκειτο για συντονισμένη κίνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ασκήσει πίεση στην Ουγγαρία. «Η Κροατία απλώς δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, έχουν αυξήσει τα τέλη διαμετακόμισης στο πενταπλάσιο του μέσου όρου της αγοράς. Έχουν καταστήσει αδύνατο για τη MOL να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες μεταφορικές ικανότητες. Επιπλέον, δεν έχουν επενδύσει στις απαραίτητες αυξήσεις χωρητικότητας και τα δεδομένα μέγιστης χωρητικότητας που παρέχουν δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί», έγραψε ο Szijjártó στο Facebook.
Η Τσεχία εξακολουθεί να αγοράζει ορισμένα προϊόντα από το διυλιστήριο της Σλοβακίας.
Ο επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis ενθάρρυνε την Πέμπτη τη Βουδαπέστη και τη Μπρατισλάβα να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό Adria. Ζήτησε αποδείξεις ότι η επιβολή κυρώσεων από την Ουκρανία στη Lukoil έχει μειώσει τις προμήθειες και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να τεθεί το θέμα στο Κίεβο.
Ο φιλικός προς τη Μόσχα πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, πολεμά τώρα τις Βρυξέλλες σε διάφορα μέτωπα, ενώ κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Σλοβακία: Ασαφείς οι όροι
Η Σλοβακία έλαβε επιστολή από την κυβέρνηση της Κροατίας με την οποία προσφέρεται να εξασφαλίσει μια διαδρομή για πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου μέσω της Κροατίας εν μέσω μειωμένων ροών μέσω της Ουκρανίας, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιούραϊ Μπλάναρ.
«Για ποιο τίμημα; Ποια χωρητικότητα; Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό σήμερα», δήλωσε ο Blanar, επαναλαμβάνοντας ότι η Σλοβακία επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει προς την Ουκρανία για να αποκαταστήσει πλήρως τις ροές από τη Ρωσία, ενώ αναζητά επίσης μια άλλη λύση σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν ενεργήσει.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT και Reuters
Διαβάστε επίσης:
Για πόσο καιρό το ρωσικό αέριο θα τροφοδοτεί την Ευρώπη;
Οι κυρώσεις δεν σταματούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας – Οι λόγοι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News