Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 19:33
BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Αίτηση στον «Ηρακλή» για τιτλοποίηση δανείων 6,1 δισ. ευρώ

Πρόκειται για την τιτλοποίηση «Frontier»

Εθνική Τράπεζα: Αίτηση στον «Ηρακλή» για τιτλοποίηση δανείων 6,1 δισ. ευρώ

Aίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ με την επωνυμία Frontier στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλής», υπέβαλε η Εθνική τράπεζα. Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελεί την περίμετρο του Fontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια.

Μέσω της τιτλοποίησης η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των NPLs. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου, το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ ανέρχεται στα 10,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ είναι από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Από αυτά: 

• 5,9 δισ. ευρώ είναι κόκκινα στεγαστικά.

• 600 εκατ. ευρώ είναι κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.

• 1 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων. 

• 2,7 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο τέλος του γ΄ τριμήνου στο 30,1% και ο δείκτης κάλυψης έπειτα από συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχεται στο 56,4%. Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζεται στο 9,3% και ο αντίστοιχος δείκτης από συσσωρευμένες προβλέψεις φθάνει στο 80,1%. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα υποχωρήσει στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής προβλέπει την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα υλοποιήσει τη συναλλαγή χωρίς να απαιτηθεί να καταφύγει στο μοντέλο hive down, δηλαδή σε απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας, προκειμένου να απορροφήσει τη ζημία από την τιτλοποίηση.

Οπως έχει διευκρινίσει κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, η τράπεζα είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τη ζημία από την τιτλοποίηση μέσω της κερδοφορίας της, η οποία με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου ανήλθε στα 602 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.

Η ισχυρή κερδοφορία αποτυπώνεται και στον υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος στο τέλος του γ΄ τριμήνου ανήλθε στο 15,9%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων για την πανδημία, ύψους 429 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχονται σε 14,5% και 15,4%, αντιστοίχως.

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ΕΤΕ με την κωδική ονομασία «Frontier»,  προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο σε σειρά πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, τρεις μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος «Ηρακλής», επιτυγχάνεται μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 27 δισ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου και με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News