Eurostat: Στο 3% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη
Στο 3% ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στη χώρα ανέκαμψαν έπειτα από τρεις μήνες πτωτικής πορείας.
Στην Ευρωζώνη το ποσοστό ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργεαις και των μη επεξεργασμένων τροφίμων και πρόκειται για έναν δείκτη που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9%, στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο και τον Απρίλιο.
Αναλυτικά, στη ζώνη του ευρώ, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που έδωσε ξανά τη μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού με ετήσια αύξηση 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Ακολουθεί ο τομέας των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 2,3%, ο τομέας της ενέργειας που ανέκαμψε με 1,3% έναντι ανόδου 0,2% τον Ιούνιο και τέλος ο κλάδος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών στο 0,8%.
Η άνοδος, αν και οριακή σε επίπεδο Ευρωζώνης, προκαλεί έκπληξη και ενδέχεται να οδηγήσει σε προβληματισμό στους κόλπους της ΕΚΤ, η οποία είχε πάρει σαφώς τον δρόμο προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Άλλωστε, οικονομολόγοι και αναλυτές ανέμεναν ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού θα παρέμενε αμετάβλητος και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρούσε ελαφρώς.
Τα σημερινά στοιχεία είναι ένας από τους δύο βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τη στάση της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου οι επενδυτές «ποντάρουν» σε νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές στοιχηματίζουν σε χαλάρωση 0,57 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, μολονότι η προσδοκία για μείωση 0,25 μ.β. τον Σεπτέμβριο είναι αμφίβολη σε αυτή τη φάση.
Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι η αποψινή στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται να διατηρήσει μεν για άλλον έναν μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, δίνοντας όμως σήμα για χαλάρωση από το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις πιέσεις που ασκούνται στο πεδίο των υπηρεσιών, όπου μπορεί να προκύψει σημαντική άνοδος των μισθών και συνεπώς αποσταθεροποίηση των τιμών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Τρίτος μήνας πτώσης των τιμών – Πού έγιναν οι μεγαλύτερες μειώσεις
Τρόφιμα, στέγη, μεταφορές: Πόσο κοντά με την Ε.Ε. είναι οι τιμές στην Ελλάδα;
Αυξήθηκε το μέσο εισόδημα, αλλά και το ποσοστό που κινδυνεύει με φτώχεια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News