Business & Finance Σάββατο 27/07/2024, 19:52
BUSINESS & FINANCE

Κάτω από τη βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Κάτω από τη βάση οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Σηµαντική υστέρηση έναντι του ευρωπαϊκού µέσου όρου καταγράφουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοηµοσύνης (generative artificial intelligence – Gen AI). Η διείσδυση των συστηµάτων τεχνητής νοηµοσύνης στις ελληνικές εταιρείες, αλλά και του ίδιου του ψηφιακού µετασχηµατισµού, ο οποίος αποτελεί σε µεγάλο βαθµό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους.

Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστηµάτων τεχνητής νοηµοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 µέχρι το 2023. Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η µελέτη «State of AI in early 2024: Gen AI adoption spikes and starts to generate value» της Quantum Black, AI by McKinsey.

Σύµφωνα µε τα ευρήµατα της µελέτης, οι ελληνικές επιχειρήσεις πλήττονται σήµερα από το «ΑΙ brain drain». Σε σχέση µε αυτές τις επιχειρήσεις υψηλών επιδόσεων στην τεχνητή νοηµοσύνη, οι ελληνικές φαίνεται ότι λειτουργούν σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον για τη συγκεκριµένη τεχνολογία.

Πρακτικά, στη χώρα µας υπάρχει έλλειψη σχετικών τεχνικών υποδοµών (µε την Ελλάδα να έρχεται 58η από 62 χώρες στη σχετική έρευνα της Tortoise Global AI index) και έλλειψη πλαισίου διακυβέρνησης, οργανωτικού και λειτουργικού µοντέλου (51η από 62 χώρες).

Oι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται επίσης να βρουν ανθρώπινο δυναµικό µε την κατάλληλη κατάρτιση. Κι αυτό παρότι σε χώρους επαγγελµατικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn, η διείσδυση των δεξιοτήτων Ελλήνων επαγγελµατιών σε τεχνητή νοηµοσύνη και επιστήµη δεδοµένων παρουσιάζεται υψηλότατη. «Σε δεύτερη ανάγνωση αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, καθώς η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους µεγαλύτερους (ποσοστιαία) εξαγωγείς ταλέντου στον συγκεκριµένο τοµέα, πράγµα που υποδηλώνει πως το ΑΙ brain drain αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα πλήγµατα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας», αναφέρει η σχετική µελέτη.

Η µελέτη είναι αποκαλυπτική σχετικά µε τις ανησυχίες των επιχειρήσεων παγκοσµίως για τα ρίσκα της τεχνητής νοηµοσύνης. Κάποιοι από τους κινδύνους που απασχολούν τις επιχειρήσεις παγκοσµίως είναι η ασφαλής διαχείριση δεδοµένων, η παραβίαση πνευµατικής ιδιοκτησίας, ιδιωτικότητας, η ασφάλεια και η ηθική χρήση, αλλά και η ανακριβής ή αναληθής παραγωγή περιεχοµένου.

Το τελευταίο αυτό ζήτηµα θεωρείται το πιο φλέγον, µε το 23% συνολικά των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους επηρέασε αρνητικά. Εντούτοις, µόνο το 1/3 κρίνει πως η επίγνωση των κινδύνων αυτών αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα για το ανθρώπινο δυναµικό, που είναι τεχνικά υπεύθυνο για τη δηµιουργία και συντήρηση τέτοιων συστηµάτων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το ενδεχόµενο µαζικής αντικατάστασης ανθρώπινου δυναµικού από την αυτοµατοποίηση που επιτρέπουν τα συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης. Σε σχετική µελέτη, η McKinsey ανέδειξε πως η χρονική στιγµή στην οποία αναµένουµε η αυτοµατοποίηση να φτάσει το 50% του συνολικού χρόνου εργασίας πιθανόν να έχει µετατεθεί δέκα χρόνια νωρίτερα λόγω της άφιξης της παραγωγικής τεχνητής νοηµοσύνης (gen AI), από το 2055 στο 2045.

Το εργατικό δυναµικό της Ελλάδας δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχο ως προς αυτό το ενδεχόµενο, δηλώνοντας σε ποσοστό 24% πως φοβάται για την ανεργία που µπορεί να προκαλέσει η εφαρµογή της τεχνητής νοηµοσύνης, παρουσιάζει όµως ταυτόχρονα και ένα από τα µεγαλύτερα ελλείµµατα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέµατα τεχνητής νοηµοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στις ευρωπαϊκές startups το β’ τρίμηνο

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές startups – Στο επίκεντρο AI και ΑΠΕ

Αισιόδοξες οι ελληνικές scale-ups – Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητές τους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News