Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 16:08
BUSINESS & FINANCE

Το φαινόμενο Reddit «χτυπά» και το ασήμι

Ράλι άνω του 6% για το μέταλλο

Το φαινόμενο Reddit «χτυπά» και το ασήμι

Το φαινόμενο του Reddit φαίνεται ότι «χτύπησε» και την αγορά των μετάλλων, και συγκεκριμένα το ασήμι, καθώς η αξία του καταγράφει σημαντικό «άλμα» άνω του 6% -κόντρα μάλιστα, στις σορτ θέσεις μιας σειράς hedge funds.

Όπως και στην περίπτωση της GameStop, όλα ξεκίνησαν στην πλατφόρμα του Reddit, όπου οι μικρο-επενδυτές συντονίστηκαν για να προβούν σε μαζικές αγορές, «χτυπώντας» τις σορτ θέσεις των μεγάλων επενδυτών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η τιμή του ασημιού να ενισχύεται κατά 6,45% και να διαμορφώνεται στα 27,595 δολάρια. Την ίδια λωρα, η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,6% και ανέρχεται στα 1.868 δολάρια ανά ουγγιά.

Το κύμα των μαζικών αγορών ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν όλες οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών εμφάνισαν σημαντικά κέρδη. Είχε προηγηθεί το επίμαχο ποστάρισμα στο φόρουμ r/wallstreetbets στο Reddit.

Μάλιστα, ο όγκος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στις εν λόγω μετοχές, ήταν ο υψηλότερος από τον περασμένο Αύγουστο, δείγμα της μαζικότητας των εντολών αγορών από τους μικρο-επενδυτές.

Οι τελευταίοι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αυτοπροσδιορίζονται ως «ακτιβιστές», έχουν καταφέρει να «εξουδετερώσουν» τις short θέσεις των hedge funds και να οδηγήσουν αρκετές εταιρείες της Wall Street σε «τρελά» κέρδη.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Χωρίς δηλαδή, η άνοδος να αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη και τις βιώσιμες προοπτικές των συγκεκριμένων μετοχών. Μοναδικός σκοπός η «νίκη» έναντι των μεγάλων επενδυτικών funds και η αποκόμιση του γρήγορου χρήματος.

Όπως διαμηνύουν πάντως, οι θεσμικοί επενδυτές, η αγορά του ασημιού είναι αρκετά μεγάλη και επομένως, είναι δύσκολο να επηρεαστεί δραματικά από τις κινήσεις όσων συμμετέχουν στο r/wallstreetbets.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, τα κέρδη του ασημιού δεν κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα, όπως συνέβη στην περίπτωση των GameStop, AMC κ.α.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News