BUSINESS & FINANCE

Αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. με «μπροστάρη» τη ΔΕΗ

Στα επίπεδα των 755 μονάδων επιστρέφει ο Γ.Δ.

Αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. με «μπροστάρη» τη ΔΕΗ

Να απορροφήσει τις πρωινές απώλειες και να περιορίσει την «δράση» των πωλητών έχει καταφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα «βγάζει» αντίδραση έναντι της διατήρησης των ρευστοποιήσεων. Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται κόντρα στο διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει αρνητικό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται σταθερά στο -1%.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,10% και ενισχύεται στις 754,7 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (754 μονάδες). Ωστόσο, έχει καταφέρει να ανακτήσει τουλάχιστον 12 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας, δείγμα της βελτίωσης του κλίματος.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες, από 742 έως 757 μονάδες, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα χθεσινά, καθώς δεν υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 30 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο εβδομάδας, χάνει περίπου 3%, ενώ για το σύνολο του Ιανουαρίου οι απώλειες αγγίζουν το 7%. Ανάλογου εύρους είναι η πτώση και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ για τις τράπεζες οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε -4% και -8%, αντίστοιχα.

Η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται στην απορρόφηση των τραπεζικών απωλειών, οι οποίες παρά το αρχικό -3% έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κάτω του -1%. Από την άλλη πλευρά όμως, όλα τα στοιχεία προμηνύουν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2021, ένα σενάριο το οποίο ενισχύεται κι από τις εξελίξεις με το λιανεμπόριο.

Οι επενδυτές, υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι -σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο- το στοίχημα για τη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι η ανάκτηση των 800 μονάδων, αλλά η διατήρηση των 650 – 700 μονάδων έως ότου η κατάσταση βελτιωθεί και η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση του νέου ανοδικού κύκλου. 

«Μάζεψαν» οι απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις ρευστοποιήσεις, με τον δείκτη να βρίσκεται στο 0,60% και τις 454 μονάδες, παρότι νωρίτερα έφθασε έως και τις 436 μονάδες. Παρά την ανάκτηση του χαμένου «εδάφους», βέβαια, εξακολουθεί να απέχει σχεδόν 100 μονάδες από το υψηλό του 2021 (538 μονάδες). 

Η βελτίωση της «εικόνας» οφείλεται κυρίως στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία από το -3,5% βρίσκεται τώρα στο 0% και το 0,92 ευρώ. Αντίστοιχη «στροφή» έχει πραγματοποιήσει και η μετοχή της Attica Bank, η οποία έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν απώλειες μικρότερες του 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,73% 0,7833 ευρώ
  • Attica Bank +0,49% 0,2065 ευρώ
  • Eurobank -0,53% 0,559 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,75% 1,9965 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0% 0,92 ευρώ

Παραμένουν οι πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοράστες δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, καθώς οι δεύτεροι έχουν ισορροπήσει την κατάσταση, μετά την απόλυτη κυριαρχία των πωλητών στο α’ μισό της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, πάντως, εξακολουθεί να δέχεται αξιοσημείωτες πιέσεις της τάξης του 2,5%, ενώ στο -1,5% διολισθαίνει και η μετοχή της ΕΧΑΕ. Απώλειες κατά 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, Τιτάνα και Aegean.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ πραγματοποιεί ράλι άνω του 4%, ενώ κέρδη άνω του 2% καταγράφει και η μετοχή του Μυτιληναίου. Ο ΟΠΑΠ, επίσης, ενισχύεται κατά 1,5%, η Viohalco κατά 1,8% και η Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,7%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 54 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 43 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 51,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News