Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Αδ. Γεωργιάδης για χρεώσεις τραπεζών: Η Επ. Ανταγωνισμού θα κρίνει αν υπάρχει ή όχι καρτέλ 

«Θα περιμένουμε το πόρισμα και αναλόγως θα κινηθούμε» είπε ο υπ. Ανάπτυξης 

Αδ. Γεωργιάδης για χρεώσεις τραπεζών: Η Επ. Ανταγωνισμού θα κρίνει αν υπάρχει ή όχι καρτέλ 

Αν το πόρισμα του ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δείξει υπέρογκες χρεώσεις τραπεζών προς τους πολίτες η κυβέρνηση θα παρέμβει, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πάντως πως η έρευνα της Επιτροπής είναι απόρρητη και μέχρι στιγμής ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι για την εξέλιξή της.

«Έχω την εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνταγματικά, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη. Οι δε έρευνές της είναι αυστηρά απόρρητες. Θα ήταν παράνομο εάν γνώριζα το ο,τιδήποτε για την εξέλιξη αυτής της έρευνας» ανέφερε ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπου Μαμουλάκη. Όπως είπε ο υπουργός το μόνο το οποίο νόμιμα μπορεί να γνωρίζει, είναι πως όταν καταλήξει σε πόρισμα η Επιτροπή θα του το κοινοποιήσει επισήμως.

Σημείωσε ακόμη πως «ουδέποτε στο παρελθόν ούτε φυσικά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ελεγχθεί οι τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού». «Αυτό γίνεται από εμάς. Από μία κυβέρνηση που κατηγορείται από εσάς ότι ‘είναι η φίλη των τραπεζών’» ανέφερε. Διευκρίνισε πάντως πως η κυβέρνηση δεν είχε εμπλοκή στον έλεγχο, αλλά αυτός έχει γίνει αυτεπάγγελτα από την Ανεξάρτητη Αρχή. 

«Δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση ως προς την έκδοση πορίσματος»

Παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης στην έκδοση πορίσματος, σημειώνοντας ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για ανάλογου βεληνεκούς έρευνες είναι 50 μήνες. «Άρα, οι 14 μήνες που τώρα ήδη διαρκεί η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μέσα σε αυτό το χρονικό ορίζοντα ή έξω; Είναι προφανώς εντός του χρονικού αυτού ορίζοντος, άρα δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση ως προς το πόρισμα» είπε, συμπληρώνοντας πάντως πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το πότε θα εκδοθεί το πόρισμα, ούτε μπορεί «να πιέσει, να ρωτήσει, να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο» γιατί αυτό θα ήταν παράνομο.

«Το μόνο που έχουμε κάνει εμείς και που είναι φυσικά το νόμιμο είναι όσα αιτήματα δεχθήκαμε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για περισσότερες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης, για να έχουν δηλαδή στα χέρια τους περισσότερα εργαλεία ώστε να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα» πρόσθεσε. Συνέστησε επίσης υπομονή καθώς «οι έρευνες αυτές για να είναι νόμιμες και σωστές πρέπει να γίνονται με λεπτομέρεια και με ακρίβεια και αυτό χρειάζεται χρόνο».

Επανέλαβε τέλος πως το αν υπάρχει ή όχι καρτέλ δεν το κρίνει ο ίδιος, αλλά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν οι ελεγχόμενοι διαφωνούν με το πόρισμα της Επιτροπής μπορούν να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη.

«Όταν με το καλό τελειώσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή και μας πει ‘ναι, υπάρχει καρτέλ’, θα παρέμβουμε. Αν μας πει ‘όχι, δεν υπάρχει καρτέλ’, τότε θα πούμε ‘μπράβο’. Εάν μας πει ‘ναι, οι χρεώσεις είναι υπερβολικές’, θα παρέμβουμε. Εάν μας πει ‘όχι, δεν είναι υπερβολικές οι χρεώσεις’, τότε θα τους πούμε ‘μπράβο’» επισήμανε για να καταλήξει: «Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα και αναλόγως θα κινηθούμε».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News