Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 13:30
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Τα νοικοκυριά αποταμίευσαν 3,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας

Τα νοικοκυριά αποταμίευσαν 3,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κάτι το οποίο οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, ως απόρροια της πανδημίας και του β’ lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα εμφάνισαν αύξηση κατά 4,445 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 3,156 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Μάλιστα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής επιταχύνθηκε στο 14,2% από 14% τον προηγούμενο μήνα.

Εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, τα οποία μέσα σ’ έναν μήνα κατάφεραν να αποταμιεύσουν περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί σε 1,2 δισ. ευρώ. 

Το «στοίχημα» για το οικονομικό επιτελείο είναι τα παραπάνω χρήματα, τα οποία βρίσκονται «παρκαρισμένα» στις τράπεζες, να διοχετευτούν στην αγορά, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.

Την παραπάνω παράμετρο θέτει ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του 2021 μια σειρά επενδυτικών οίκων, όπως για παράδειγμα η S&P Ratings, η οποία θεωρεί βασικές κινητήριες δύναμεις τόσο την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση όσο και τις εξαγωγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η HSBC εκτιμά ότι η καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2021 ανακτώντας το χαμένο έδαφος του 2020. Ωστόσο, για το 2022 περιμένει ενίσχυση της κατανάλωσης μόλις κατά 0,8%.

Πιο αναλυτικά:

– Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1,014 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1,871 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 39,1% από 45,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,860 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 934 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 846 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 937 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

– Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 3,431 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1,285 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 8,6% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά δε, τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, σημείωσαν άνοδο κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης 432 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -34,6% από -30,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στο +13,7% ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας

Την ίδια ώρα, ο ετήσιος ρυθμός της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας επιταχύνθηκε στο 13,7% τον Δεκέμβριο έναντι 12,5% τον Νοέμβριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,683 δισ. ευρώ έναντι 1,879 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά:

– Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1,324 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,649 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 65,5% από 63,2% τον προηγούμενο μήνα. 

– Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Τον Δεκέμβριο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,4% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1,359 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 230 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

– Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1,446 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 367 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,1% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 9,9% από 8,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1,218 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 311 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 0,3% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 228 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 56 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

– Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Δεκέμβριο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 198 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 50 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε σε 3,1% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 284 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Δεκέμβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 187 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,7% από -2,5% τον προηγούμενο μήνα.

– Δάνεια σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 18,376 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά,  στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (7,969 δισ. ευρώ), στεγαστικά δάνεια (7,720 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,652 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,231 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News