Νέα συρρίκνωση του ελληνικού χρέους το α΄ τρίμηνο- Κλείνει η ψαλίδα με την Ιταλία
Συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς το ελληνικό χρέος, μολονότι εξακολουθεί να είναι με διαφορά το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στα 355,947 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους, αποτελώντας πια το 159,8% του ΑΕΠ. Πρόκειται για συρρίκνωση της τάξης των 2,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και πτώση 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Η ταχύτητα της πτώσης αυτής αποτυπώνεται και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο του 2024 σε τριμηνιαία βάση, ενώ ακολουθούν η Κύπρος και η Ολλανδία (-1,2 ποσοστιαία μονάδα ), καθώς και η Σουηδία και η Ιρλανδία (-0,8 μονάδες).
Μεταβολές χρέους στην Ε.Ε. σε τριμηνιαία βάση, α΄τρίμηνο 2024
Σε ετησιοποιημένη βάση, πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους ήταν η Πορτογαλία (-12 ποσοστιαίες μονάδες), η Ελλάδα ακολουθεί (-9,6 όπως αναφέρθηκε παραπάνω) και η Κύπρος (-6,8).
Μεταβολές χρέους στην Ε.Ε. σε ετήσια βάση, α’ τρίμηνο 2024
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε. (159,8%), με τη διαφορά όμως με την Ιταλία -της οποίας το χρέος διαμορφώθηκε στο 137,7% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο- να κλείνει γρήγορα. Σύμφωνα άλλωστε με το Προγράμματα Σταθερότητας 2023-2026, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το ιταλικό το 2026, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως συνολικά το χρέος στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 88,7% του ΑΕΠ έναντι 88,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Στην Ε.Ε. ενισχύθηκε στο 81,5% από 82%.
Αντιθέτως σε ετήσια βάση μειώθηκαν αμφτερα, από 90,1% το α’ τρίμηνο του 2023 στην Ευρωζώνη και από 83% στην ΕΕ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
JP Morgan: Πόση λιτότητα χρειάζεται στην Ευρώπη – Σε ευνοϊκή θέση η Ελλάδα
Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια
Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News