BUSINESS & FINANCE

Γιατί τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο»

Άνω του 1% οι απώλειες στην Αθήνα

Γιατί τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο»

Υπό κλοιό νέων πιέσεων βρίσκονται τα χρηματιστήρια διεθνώς, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα, η οποία παρατηρείται από τις αρχές του νέου έτους και κυρίως, τις τελευταίες ημέρες. Πέραν της πανδημίας του κορωνοϊού και των εύθραυστων προσδοκιών για την πορεία της ανάκαμψης, το κλίμα έχει επιδεινωθεί κι από τις κερδοσκοπικές κινήσεις που εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες μετοχές της Wall Street.

Εξαίρεση, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η «ρηχή» αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία επηρεάζεται κι από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα για εκ νέου κλείσιμο του λιανεμπορίου. Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, χαρακτηριστικά, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,20% και υποχωρεί στις 745 μονάδες, χάνοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (754 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες, από 742 έως 749 μονάδες, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα χθεσινά, καθώς δεν υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο εβδομάδας, χάνει περίπου 3%, ενώ για το σύνολο του Ιανουαρίου οι απώλειες αγγίζουν το 7%. Ανάλογου εύρους είναι η πτώση και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ για τις τράπεζες οι επιδόσεις διαμορφώνονται σε -4% και -8%, αντίστοιχα.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμιστεί στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα το κλείσιμο του λιανεμπορίου και την επαναφορά του click-away -μόλις δύο εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία του κλάδου. Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η πανδημία είναι παρούσα και ότι η επιστροφή στην ομαλότητα, στην οποία έχει «ποντάρει» το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμη. Οι επενδυτές, υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούν ότι το στοίχημα για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι η διατήρηση των 650 – 700 μονάδων έως ότου η κατάσταση βελτιωθεί και η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση του νέου ανοδικού κύκλου. 

Κάτω από τις 400 μονάδες ο Stoxx 600

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1%, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 400 μονάδων. Μάλιστα, όλες οι μεγαλές ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Παρισιού και του Μιλάνου, εμφανίζουν αντίστοιχου εύρους πτώση, καθώς τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο απέδειξαν αυτό που όλοι φοβούνταν. Την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Ενδεικτικά, η Ισπανία ανακοίνωσε ανάπτυξη μόλις 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ συνολικά για το 2020 η ύφεση άγγιξε το 11%. Στη Γερμανία δε, το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου μειώθηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2019 ενώ αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο. 

Σαν να μην έφθανε αυτό, η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca εξακολουθεί να μαίνεται και εφόσον δεν βρεθεί κάποια άμεση λύση, τότε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών θα πάει ακόμη πιο πίσω, καθυστερώντας περαιτέρω την επιστροφή στην ομαλότητα. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η «τρέλα» ορισμένων μικροεπενδυτών στις ΗΠΑ να τα «βάλουν» με μεγάλα hegde funds, τα οποία σορτάρουν συγκεκριμένες μετοχές. Αποτέλεσμα είναι διάφορες εταιρείες, όπως η GameStop και η AMC, να καταγράφουν ένα εκρηκτικό ράλι εντός του Ιανουαρίου, το οποίο ωστόσο δεν εδράζεται στα θεμελιώδη μεγέθη τους, γεγονός το οποίο εντείνει τις ανησυχίες για μια βίαιη πτώση. 

Απώλειες έως 3% στην Ασία

Η «κακή ημέρα» είχε φανεί από το πρωί, με τον δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να υποχωρεί κατά 1,89% και τις 27.663 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ «βούλιαξε» κατά 3% στις 2.976 μονάδες. Πτώση άνω των 250 μονάδων εμφανίζουν και τα futures του Dow Jones στην προ-αγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Στο -3% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στην ελληνική αγορά, ο τραπεζικός κλάδος, μετά το +7% τις χθεσινής ημέρας, δέχεται σημαντικές πιέσεις, οι οποίες τον οδηγούν στο -3% και τις 443 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 100 μονάδες από το υψηλό του 2021 (538 μονάδες). Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται κυρίως στις μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες χάνουν άνω του 3% της αξίας τους. Από την πλευρά τους, Eurobank και Εθνική Τράπεζα διολισθαίνουν πέριξ του -2,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,24% 0,764 ευρώ
  • Attica Bank -2,19% 0,201 ευρώ
  • Eurobank -2,67% 0,547 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,54% 1,958 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,13% 0,8912 ευρώ

Στο -2,6% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, με τις πιέσεις να εκτείνονται σ’ όλο το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο -2,65%, υποχωρώντας στο 1,431 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Lamda Development, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ. Στο -1,6% κινείται η μετοχή του Τιτάνα.  Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 16 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 35 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 50,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News