Capital Economics: Πώς οι μετανάστες δίνουν ώθηση στην οικονομία – Το παράδειγμα της Ισπανίας
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σημαντικές υπεραποδόσεις έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης περιμένει η Capital Economics τα επόμενα χρόνια από την ισπανική οικονομία. Όπως εξηγεί ο οίκος αναλύσεων, αυτό είναι αποτέλεσμα της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης, η οποία στηρίζεται από την ταχεία επέκταση του εργατικού δυναμικού, με τη βοήθεια της μετανάστευσης. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τους την προοπτική να συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί μετανάστευσης προς την Ισπανία, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ισπανική οικονομία να τα πάει ακόμα καλύτερα από ό,τι περιμένουν.
Όπως σημειώνει η Capital Economics, η ισπανική οικονομία έχει εμφανίσει μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,8% κατά τα τελευταία δύο χρόνια, την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν μόνο 0,2%.
Για το επόμενο διάστημα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για τη ζήτηση είναι αρκετά ευοίωνες, κάτι που αποδίδουν σε διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα, η υψηλή αύξηση των μισθών και της απασχόλησης αναμένεται να διατηρήσει αρκετά ισχυρή την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Επιπλέον, οι ισπανικές εταιρείες εμφανίζουν αυξανόμενες προθέσεις για επενδύσεις. Ο τουρισμός αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους του ΑΕΠ.
«Όμως ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η ισπανική οικονομία θα υπεραποδώσει είναι ο υψηλός ρυθμός αύξησης της προσφοράς εργασίας, κάτι που οφείλεται στη υψηλή μετανάστευση», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των ατόμων στο εργατικό δυναμικό της Ισπανίας που γεννήθηκαν έξω από τη χώρα έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,9 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 3,8% του εργατικού δυναμικού. Την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί στην Ισπανία μειώθηκαν ελαφρά.
Από νομικής πλευράς, η Ισπανία είναι ελκυστική, λόγω των σχετικά φιλελεύθερων μεταναστευτικών κανόνων, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε παράτυπους μετανάστες να αποκτήσουν άδεια διαμονής μέσα σε τρία χρόνια παραμονής τους στη χώρα.
Επιπλέον, για άτομα από συγκεκριμένες χώρες (κυρίως πρώην αποικίες της Ισπανίας), υπάρχει η επιλογή fast-track άδειας διαμονής, με δύο χρόνια παραμονής.
Βέβαια, οι στενοί πολιτισμικοί και γλωσσικοί δεσμοί με την Λατινική Αμερική αποτελούν ένα σημαντικό σημείο και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών στην Ισπανία προέρχεται από αυτές τις χώρες.
Και την ίδια στιγμή, εξηγεί η Capital Economics, η υψηλή αύξηση της ζήτησης προσελκύει μετανάστες, καθώς η μεταναστευτική τάση είναι υψηλότερη όταν το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι χαμηλότερο.
Σύμφωνα με τον οίκο, η μετανάστευση αναμένεται να παραμείνει υψηλή τα επόμενα χρόνια, καθώς η ισπανική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ότι ο γεννημένος στο εξωτερικό πληθυσμός της χώρας θα αυξηθεί κατά πάνω από 2 εκατ. άτομα από το 2024 έως το 2026.
Η κυβέρνηση εργάζεται για να μειώσει τη σχετική γραφειοκρατία και σχεδιάζει να νομιμοποιήσει μισό εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες αργότερα μέσα στο έτος.
Παρότι θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις, με το αντιμεταναστευτικό κόμμα VOX να έχει λάβει ποσοστό 12% στις περσινές εκλογές, το κλίμα προς τους μετανάστες στην Ισπανία είναι ιστορικά ανάμεσα στα πιο θετικά στην Ε.Ε., σημειώνουν οι αναλυτές.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας – Εκρηκτικό κοκτέιλ με την ανεργία
Υπερδιπλασιάστηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο
Ερχονται οι πρώτοι 2.400 Αιγύπτιοι για εργασία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News