Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 14:25
BUSINESS & FINANCE

Το «coolcation» είναι η νέα τάση στα ταξίδια – Ποιοι κερδίζουν, τι σημαίνει για την Ελλάδα

Το «coolcation» είναι η νέα τάση στα ταξίδια – Ποιοι κερδίζουν, τι σημαίνει για την Ελλάδα

Το λένε «coolcation» και είναι η νέα τάση στις διακοπές, την οποία προωθούν περιοδικά lifestyle και διαφημιστές σε όλο τον κόσμο.

Την ώρα που οι κορυφαίοι καλοκαιρινοί προορισμοί της Ευρώπης πλήττονται από πυρκαγιές και καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ταξιδιώτες αναζητούν καταφύγιο από την ανυπόφορη ζέστη σε λιγότερο παραδοσιακούς προορισμούς.

Ο Μάιος αποτέλεσε τον 12ο κατά σειρά μήνα που οι θερμοκρασίες στον πλανήτη σημείωσαν νέο ρεκόρ, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι 1,52 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ήδη, οι ελληνικές αρχές αναγκάστηκαν φέτος να κλείσουν την πρόσβαση στην Ακρόπολη κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, λόγω του καύσωνα.

Για αυτό και όταν ο Αμερικανός Jaeger Lajewski σχεδίαζε ένα ταξίδι για την αποφοίτησή του στην Ευρώπη, επέλεξε τελικά να επισκεφθεί τη Σκανδιναβία, αντί για την Ιταλία και την Ελλάδα που σκεφτόταν αρχικά. «Εάν πηγαίναμε στην  Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κροατία θα είχε πολλή, πολλή ζέστη. Και θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Δεν είχαμε εξερευνήσει αυτή την περιοχή της Ευρώπης έως τώρα», λέει στο Bloomberg.

Οι ταξιδιώτες που θέλουν να αποφύγουν τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να δώσουν μια ώθηση στα τουριστικά έσοδα των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες ήδη είδαν τη σχετική βιομηχανία τους να ενισχύεται κατά 6% το 2023, στα 124 δισ. δολάρια.

Η Σκανδιναβία είναι της μόδας, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού, από τα ταξιδιωτικά γραφεία έως τα καταστήματα με τα σουβενίρ, να περιμένουν μια πολύ καλή χρονιά.

Σύμφωνα με την Misty Belles, εκπρόσωπο της Virtuoso, ενός δικτύου 20.000 συμβούλων για πολυτελή ταξίδια, η αύξηση των κρατήσεων στην περιοχή φτάνει στο 27% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

Η Σουηδία, για παράδειγμα, καταγράφει αύξηση 47% στις κρατήσεις, την ώρα που η Ιταλία εμφανίζει αύξηση μόλις 3%.

Οι αναζητήσεις για πτήσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια προς την Κοπεγχάγη, το Μπέργκεν και τη Στοκχόλμη για αυτό το καλοκαίρι εμφανίζουν επίσης διψήφια αύξηση, σύμφωνα με την ταξιδιωτική μηχανή αναζήτησης KAYAK, αναφέρει το  Bloomberg.

Ακόμα και στον Ατλαντικό, η Ισλανδία βλέπει μια αύξηση 49% στις κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι.

Έρευνα την οποία παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι η θέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία της ηπείρου. Στο πιο ανησυχητικό σενάριο, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την τουριστική ζήτηση να μειώνεται κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ την ίδια ώρα, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία θα κατέγραφαν αύξηση της ζήτησης πάνω από 6%.

Βέβαια, η αύξηση του τουρισμού στις σκανδιναβικές χώρες δεν έχει να κάνει μόνο με την κλιματική αλλαγή. Η πτώση των νομισμάτων της Νορβηγίας και της Σουηδίας καθιστά τις χώρες αυτές πιο ελκυστικές στους ξένους.

Και η Νότιος Ευρώπη εξακολουθεί να υποδέχεται αυξημένους αριθμούς τουριστών, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες. Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο θάνατος του Βρετανού παρουσιαστή Michael Mosley στη Σύμη μπορεί να γράφτηκε στις εφημερίδες, αλλά οι τουρίστες εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σχεδόν διπλάσιοι οι τουρίστες στην Ελλάδα σε μια διετία – Πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους

Απειλή για τις καλοκαιρινές διακοπές η θερμοκρασία – Τα σημάδια

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουρισμό – Ένας μήνας λιγότερος με τραπεζάκια έξω στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News