Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 14:48
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν για Meta: Το «πληρωμή ή συναίνεση» ενάντια στον νόμο για ψηφιακές αγορές

Κομισιόν για Meta: Το «πληρωμή ή συναίνεση» ενάντια στον νόμο για ψηφιακές αγορές

Απόκλιση από τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA) διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μοντέλο διαφήμισης που χρησιμοποιεί η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook. Πρόκειται για την επιλογή που ζητείται από τους χρήστες ανάμεσα σε δύο προτάσεις, το «πληρωμή ή συναίνεση», το οποίο η Κομισιόν, με βάση τα προκαταρκτικά της πορίσματα, διαπίστωσε ότι δεν συμμορφώνεται με τον DΜΑ, καθώς, όπως υποστηρίζει, αναγκάζει τους χρήστες να συναινέσουν στο συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων και δεν τους παρέχει μια λιγότερο εξατομικευμένη αλλά ισοδύναμη έκδοση των κοινωνικών δικτύων της Meta.

Οι υποχρεώσεις και τα ευρήματα

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες συχνά συλλέγουν προσωπικά δεδομένα από τις δικές τους υπηρεσίες και τις υπηρεσίες τρίτων για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακής διαφήμισης. Λόγω της σημαντικής τους θέσης στις ψηφιακές αγορές, οι ρυθμιστές μπόρεσαν να επιβάλουν όρους παροχής υπηρεσιών στη μεγάλη βάση χρηστών τους, επιτρέποντάς τους να συλλέγουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Αυτό τους έχει δώσει πιθανά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ανταγωνιστές που δεν έχουν πρόσβαση σε τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων, θέτοντας έτσι μεγάλα εμπόδια στην παροχή διαδικτυακών διαφημιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 της DMA, οι ρυθμιστές πρέπει να ζητούν τη συγκατάθεση των χρηστών για το συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων μεταξύ καθορισμένων βασικών υπηρεσιών πλατφόρμας και άλλων υπηρεσιών, και εάν ένας χρήστης αρνηθεί τη συγκατάθεση αυτή, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε μια λιγότερο εξατομικευμένη αλλά ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Οι ρυθμιστές  δεν μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ή ορισμένων λειτουργιών υπό τον όρο της συγκατάθεσης των χρηστών.

Ως απάντηση στις ρυθμιστικές αλλαγές στην ΕΕ, η Meta εισήγαγε τον Νοέμβριο του 2023 μια δυαδική προσφορά «πληρωμής ή συναίνεσης», σύμφωνα με την οποία οι χρήστες του Facebook και του Instagram στην ΕΕ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ:

  • της συνδρομής με μηνιαία χρέωση σε μια έκδοση χωρίς διαφημίσεις σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα ή
  • δωρεάν πρόσβαση σε μια έκδοση αυτών των κοινωνικών δικτύων με εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αυτό το μοντέλο δεν πληροί τις απαραίτητες απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο της Meta:

Δεν επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί λιγότερα από τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά κατά τα άλλα είναι ισοδύναμη με την υπηρεσία που βασίζεται στις «εξατομικευμένες διαφημίσεις». Δεν επιτρέπει στους χρήστες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συναινούν ελεύθερα στον συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων.

Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το DMA, οι χρήστες που δεν συναινούν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια αντίστοιχη υπηρεσία που χρησιμοποιεί λιγότερα από τα προσωπικά τους δεδομένα, σε αυτήν την περίπτωση για την εξατομίκευση της διαφήμισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς της, η Επιτροπή συντονίστηκε με τις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων.

Επόμενες κινήσεις

Με την αποστολή προκαταρκτικών πορισμάτων, η Κομισιόν ενημερώνει τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβιάζει τον Νόμο. Η Meta έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά της υπεράσπισης εξετάζοντας τα έγγραφα στον φάκελο έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματά της. Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει την έρευνά της εντός 12 μηνών από την έναρξη της διαδικασίας στις 25 Μαρτίου 2024.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προκαταρκτικές της απόψεις, η Κομισιόν θα εκδώσει απόφαση διαπιστώνοντας ότι το μοντέλο της Meta δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 5 παράγραφος 2 του DMA.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ρυθμιστή. Τέτοια πρόστιμα μπορούν να ανέλθουν έως και 20% σε περίπτωση επανειλημμένης παράβασης. Επιπλέον, σε περίπτωση συστηματικής μη συμμόρφωσης, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται επίσης να εγκρίνει πρόσθετα διορθωτικά μέτρα.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Στόχος της έρευνάς μας είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα διεκδίκησης σε αγορές όπου “πυλωροί” όπως η Meta επί σειρά ετών συσσωρεύουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το διαφημιστικό μοντέλο της Meta δεν συνάδει με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους πολίτες ώστε να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και τη δυνατότητα επιλογής μιας λιγότερο εξατομικευμένης εμπειρίας διαφημίσεων». 

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, συμπλήρωσε τα εξής: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη συμμόρφωση της Meta με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το επιχειρηματικό μοντέλο “συγκατάθεση ή πληρωμή” που ακολουθεί η Meta παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Χάρη στην πράξη για τις ψηφιακές αγορές, οι χρήστες μπορούν να αποφασίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, ενώ οι καινοτόμες εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους τεχνολογικούς κολοσσούς όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Temu και Shein οφείλουν να δώσουν τις ζητούμενες πληροφορίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News