BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αλλαγή σκηνικού με τις τράπεζες στο +3%

Εντυπωσιακό το ενδοσυνεδριακό rebound

Χρηματιστήριο: Αλλαγή σκηνικού με τις τράπεζες στο +3%

Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να επιδρούν καθοριστικά στο momentum της συνεδρίασης, καθώς από το -4,4% των πρώτων ωρών βρίσκονται πλέον στο +3%. Μάλιστα, η επαναφορά των αγοραστών επηρεάζει θετικά και στις μετοχές του FTSE Large Cap, οι οποίες μέχρι πρότινος αποτελούσαν στόχο των πωλητών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, αυτή την στιγμή (13.15), σημειώνει οριακά κέρδη της τάξης του 0,25% και διαμορφώνεται στις 745,84 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπέρασαν ακόμη και το 2%, οδηγώντας τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη κάτω από τις αντιστάσεις των 730 μονάδων.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες, από 726 έως 746 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα και να διαμορφώνεται προς ώρας στα 53 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Η αλλαγή πλεύσης στη Λεωφόρο Αθηνών επιτυγχάνεται χωρίς τη βοήθεια των διεθνών αγορών, οι οποίες συνεχίζουν τη διορθωτική κίνηση, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1%, ενώ χθες το βράδυ ο Dow Jones έχασε 633 μονάδες και ο Nasdaq 355 μονάδες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενδοσυνεδριακή εκτίναξη του Γενικού Δείκτη οφείλεται εξ ολοκλήρου στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατάφερε να απορροφήσει τις έντονες ρευστοποιήσεις των πρώτων ωρών και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, «ανακαταλαμβάνοντας» τα επίπεδα των 440 μονάδων.

Το «στοίχημα» πλέον, για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι η ανάκτηση των 750 μονάδων, προκειμένου να μην απολεσθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, η οποία αναμένεται για το β’ εξάμηνο του 2021, όταν και σταδιακά εκτιμάται ότι θα επιστρέψουμε στην προ-Covid κατάσταση.

Εντυπωσιακό rebound για τις τράπεζες

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή την στιγμή, οι τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν κέρδη κατά 3% και ενισχύονται στις 440 μονάδων, παρότι στο άνοιγμα της αγοράς κατέγραφαν απώλειες άνω του 4%, «βουλιάζοντας» στις 405 μονάδες. Εντυπωσιακός είναι και ο τζίρος των τραπεζικών συναλλαγών, ο οποίος προς ώρας αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική κίνηση εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαμορφώνεται στο +4% και το 0,75 ευρώ, ενώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με +3,8% και 1,8 ευρώ. Από την πλευρά τους, Eurobank και Τρ. Πειραιώς παρουσιάζουν σταθεροποιητικές τάσεις, με τα κέρδη να περιορίζονται κάτω του 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,12% 0,753 ευρώ
  • Attica Bank +2,04% 0,20 ευρώ
  • Eurobank +0,52% 0,5462 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,14% 1,886 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,15% 0,9002 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας το πρωί στο «MR», υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος των τραπεζών παραμένει η πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών τκαι η οριστική εξάλειψη των «κόκκινων» δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, στον «Ηρακλή ΙΙ» αναμένεται να ενταχθούν  τιτλοποιήσεις ανάλογου ύψους με τον «Ηρακλή Ι», περίπου 30 – 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν απομείνει. 

Βελτιωμένη η «εικόνα» στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν ισορροπήσει την κατάσταση, με την «εικόνα» στο χρηματιστηριακό ταμπλό να είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την εκκίνηση της ημέρας. Μάλιστα, πέραν των τραπεζών, στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των ΟΤΕ (1,5%), ΓΕΚ Τέρνα (1%) και ΑΔΜΗΕ (0,8%).

Αντίθετα, έντονες ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να εκδηλώνονται -σε μικρότερη ένταση βέβαια- στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 5,2%. Κατά 2,2% διολισθαίνει και η μετοχή της Motor Oil, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο -0,8%, στον απόηχο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, η οποία ανέδειξε το ολλανδικό fund Reggeborgh σε απόλυτο ρυθμιστή της κατασκευαστικής εταιρείας.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (13.18), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 50,6 δισ. ευρώ, παρότι ενδοσυνεδριακά κατήλθε ακόμη και του ορίου των 50 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές με τη μέγιστη ημερήσια διακύμανση

  • ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ 14,29%
  • Alpha Bank 12,66%
  • Μινέρβα 11,61%
  • Εθνική Τράπεζα 11,03%
  • ΚΛΜ 10,7%
  • ΜΙΓ 10,3%
  • Eurobank 9,7%

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News