BUSINESS & FINANCE

Συνεχίζεται το sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο -8% η μετοχή της Aegean

Συνεχίζεται το sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια στις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον θέτει σε κίνδυνο και τις αντιστάσεις των 730 μονάδων, με τις τράπεζες (-4,4%) και την Aegean (-8%) να αποτελούν εκ νέου τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτη, μέσα στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, καταγράφει απώλειες της τάξης του 2% και διολισθαίνει στις 728,78 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (743,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες, από 726 έως 738 μονάδες, με τον τζίρο να εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος και να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής (11.00) σε επίπεδα άνω των 13 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα επιδεινώνεται κι από τη διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, όπου οι επενδυτές ρευστοποιούν τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες άνω του 1%, ενώ χθες το βράδυ ο Dow Jones έχασε 633 μονάδες και ο Nasdaq 355 μονάδες.

Το «στοίχημα» πλέον, για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι η υπεράσπιση των 600 μονάδων, προκειμένου να μην απολεσθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, η οποία αναμένεται για το β’ εξάμηνο του 2021, όταν και εκτιμάται ότι σταδιακά θα επιστρέψουμε στην προ-Covid κατάσταση.

Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες

Προβληματισμός, στο μεταξύ, εγείρεται κι από το αποτύπωμα της πανδημίας στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για πρόσθετες πιέσεις στην προσπάθεια μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Από την πλευρά του, μιλώντας στο «MR», ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, υπογραμμίζει ότι στρατηγικός στόχος παραμένει η πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η οριστική εξάλειψη των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, φαίνεται ότι στον «Ηρακλή ΙΙ» σκοπεύουν να εντάξουν  τιτλοποιήσεις ανάλογου ύψους με τον Ηρακλή Ι , περίπου 30 – 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν απομείνει. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης ήδη «δοκιμάζει» τις αντιστάσεις των 408 – 410 μονάδων, καθώς σημειώνει «βουτιά» κατά 4,42% ή κατά 19 μονάδες, απέχοντας πάνω από 130 μονάδες σε σχέση με το υψηλό έτους των 538 μονάδων (4 Ιανουαρίου). 

Οι ρευστοποιήσεις δε, επεκτείνονται σ’ όλο τον κλαδικό δείκτη, με τις απώλειες για τη μετοχή της Eurobank να υπερβαίνουν το 5%, ενώ άνω του 4,5% διαμορφώνεται η καθοδική κίνηση για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, βρίσκεται στο -4,4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -4,48% 0,6908 ευρώ
  • Attica Bank -3,27% 0,1896 ευρώ
  • Eurobank -5,26% 0,5148 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,09% 1,737 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,29% 0,8518 ευρώ

Στο -8% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι φυσικό, οι πωλητές έχουν αναλάβει την πρωτοκαθεδρία των συναλλαγματικών κινήσεων, με τη μετοχή της Aegean να κατακρημνίζεται στο -8% και τα 4 ευρώ. Απώλειες άνω του 5% παρουσιάζει και η μετοχή της ΔΕΗ.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ δε, υποχωρεί κατά 2,5% στο 1,44 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, η οποία ανέδειξε το ολλανδικό fund Reggeborgh σε απόλυτο ρυθμιστή της κατασκευαστικής εταιρείας. Υψηλές πιέσεις άνω του 3% δέχονται και οι μετοχές των Motor Oil – Fourlis. 

Συνολικά, αυτή την στιγμή (11.00), εννέα μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ ακόμη εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέρχεται των 50 δισ. ευρώ και περιορίζεται στα 49,7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News