Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 10:43
BUSINESS & FINANCE

Η «φρενίτιδα» του GameStοp εξαπλώνεται παγκοσμίως

Η «φρενίτιδα» του GameStοp εξαπλώνεται παγκοσμίως

Το θεαματικό ράλι της GameStop και άλλων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου του λιανεμπορίου (πολλές εκ των οποίων ήταν μάλιστα έως πρόσφατα στόχος των short sellers) επεκτείνεται πολύ πέραν των ορίων της Wall Street, δημιουργώντας ερωτήματα και κάποια ανησυχία. 

Μετά το επικό squeeze στο σορτάρισμα της GameStop η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί περισσότερο από 400% αυτή την εβδομάδα. Ξέφρενο και το «ράλι» της AMC τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Και οι δύο είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν 18% και 33% αντίστοιχα στις μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, χάνοντας έτσι ένα μικρό μέρος των ούτως ή άλλως ανεξήγητων κερδών τους. Άλλες εταιρείες ωστόσο έλαβαν ώθηση. 

Στην Ευρώπη η Unibail-Rodamco- Westfield έχει κάνει άλμα άνω του 20%. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten και η εταιρεία βρεφικών ειδών Pigeon κατέγραψαν κέρδη σχεδόν 7% σήμερα στο Τόκιο. 

Στην Ινδία οι traders «τρέχουν» στις μετοχές των εταιρειών πώλησης videogames. Στην Αυστραλία μία εταιρεία με σύμβολο GME (μοιάζει πολύ με εκείνο της GameStop) έκανε άλμα έως και 60% το πρωί, μάλλον από λάθος. Πρόκειται για την μεταλλευτική GME Resources η οποία τελικά έχασε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της όταν ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι η GameStop. Ο όγκος συναλλαγών της μετοχής ήταν 2.000% υψηλότερος από τον μέσο όρου του τελευταίου τριμήνου. Στη Σένζεν η μετοχή της NanJi E-Commerce Co. ενισχύθηκε 7%.  

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν από το… Reddit. Στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί chat rooms για μικροεπενδυτές, όπως το WallStreetBets. Εκεί δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα post, σύμφωνα με το οποίο ανεξάρτητος επενδυτής είχε κέρδη άνω του 1.000% από το ποντάρισμα στη μετοχή της GameStop. Η ανάρτηση έγινε viral σε χρόνο – ρεκόρ. Αναλυτές σχολιάζουν πως κανείς δεν περίμενε ότι μία πλατφόρμα όπως το Reddit θα είχε τόσο μεγάλη επιρροή στον χρηματιστηριακό κόσμο και μάλιστα από τις ΗΠΑ έως την Ινδία και από την Ολλανδία έως την Κίνα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News