BUSINESS & FINANCE

Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα μετά την επικράτηση των Ολλανδών

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο δ.σ.

Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα μετά την επικράτηση των Ολλανδών

Στην κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας της, τα τελευταία 60 και περισσότερα χρόνια λειτουργίας της βρίσκεται η Ελλάκτωρ από, χθες, οπότε επικράτησε το ολλανδικό fund Reggeborgh στο proxy fight από απόσταση, που είναι το πρώτο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Χθες, το απόγευμα, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Άρη Ξενόφο και πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, με τη νέα διοίκηση να καλείται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην Ελλάκτωρ. Και να διαψεύσει τον «μάντη κακών», δηλαδή την απελθούσα διοίκηση, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, που εικάζει ότι η εταιρεία, υπό τον έλεγχο των Ολλανδών, δεν θα τα καταφέρει.

Σε αντίθεση δηλαδή, με τους πρώην επικεφαλής της εταιρείας, τους αδελφούς Καλλιτσάντση οι οποίοι δεν κατάφεραν να διαψεύσουν τις προβλέψεις των αντιπάλων τους, Δ.Κούτρα και Λ. Μπόμπολα έναντι των οποίων είχαν επικρατήσει στον μετοχικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2018. Κι αυτό ενδεχομένως, επειδή, όπως αναφέρουν στην αγορά, το μέτωπο που είχαν συγκροτήσει δεν υπήρξε ποτέ αρραγές. Αυτό φάνηκε από την πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του Δημ. Καλλιτσάντση που ζήτησε την αντικατάσταση του δ.σ., με επικεφαλής τον αδερφό του Αναστάσιο. Αλλά και από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες Δημ. Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης διαφοροποίησαν τη στρατηγική τους, καταψηφίζοντας τα δύο πρώτα θέματα της χθεσινής γενικής συνέλευσης που αφορούσαν τον «πυρήνα» της πρότασης Καλλιτσάντση, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50,4 εκατ. ευρώ.  

Σήμερα, ο Αναστ. Καλλιτσάντσης, όπως ξεκαθάρισε, χθες, ο ίδιος, δεν διατηρεί συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ.

«Η Farallon, ο δανειστής της Pemanoaro άσκησε το δικαίωμα ρευστοποίησης των μετοχών (σ.σ.: του 20,582%). Άρα η βασική μας συμμετοχή στην Ελλάκτωρ έπαψε να μας ανήκει. Από εκεί και πέρα κάποιες ελάχιστες μετοχές που είχα τις πούλησα. Εφόσον έχασα τον ουσιαστικό μετοχικό μου ρόλο, δεν είχε νόημα να παραμείνω με την λογική της μετοχικής συμμετοχής» διευκρίνισε.   

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην Ελλάκτωρ των επιχειρηματιών Μπάκου – Καυμενάκη, διαμορφώνεται στο 5%, έχοντας συμφωνήσει να αποκτήσουν το 20,5822% της Farallon. Η πρώτη όμως, αγορά πακέτου 25,6 εκατ. μετοχών θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη 26 Ιανουαρίου, βάσει όσων προβλέπει η σχετική συμφωνία. Εάν έχει, πράγματι, πραγματοποιηθεί θα πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα οπότε εκπνέει το προβλεπόμενο-για τέτοιου είδους γνωστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο- περιθώριο των 48 ωρών.

Μία ακόμη συμμετοχή στην Ελλάκτωρ, που αφορά το 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, μένει να φανεί εάν θα περιέλθει υπό τον έλεγχο του ολλανδικού fund. Το τελευταίο διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) για τον εν λόγω ποσοστό που δύναται να εξασκήσει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, δηλαδή εντός 180 ημερών από την 10η Σεπτεμβρίου 2020 (οπότε υπήρξε η συμφωνία για την απόκτηση του call option).

Στα της επόμενης μέρας της Ελλάκτωρ, το Reggeborgh αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό σημαντικά μεγαλύτερο, συγκριτικά με το αρχικά προβλεπόμενο (ύψους 50,4 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη θα επιδιώξει ακόμη, να διεκδικήσει νέα έργα, οπότε και θα αποδειχτεί εμπράκτως εάν παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού, όπως υποστηρίζει η πλευρά των πρώην επικεφαλής της Ελλάκτωρ. Κατά τον Γιώργο Σωτηρόπουλο, καθηγητή στη Νομική Σχολή και δικηγόρο που εκπροσωπεί τη Reggeborgh, το ενδεχόμενο αυτό δεν υφίσταται. Αυτός είναι ο λόγος, κατά τον ίδιο, για τον οποίο η Invesco απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού απέρριψε το αίτημα μικρομετόχου της Ελλάκτωρ για λήψη ασφαλιστικών μέτρων με στόχο το ολλανδικό fund να μην είναι σε θέση να εξασκήσει τα δικαιώματα ψήφου στην εισηγμένη.

Μένει ακόμη να φανεί, εάν η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ θα συνεχίσει το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούν οι απελθόντες επικεφαλής της εισηγμένης, γεγονός που αποστέωσε την κατασκευαστική από υψηλής κατάρτισης στελέχη, σύμφωνα με την κριτική που ασκείται.

Οι βασικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Ελλάκτωρ

1950’s-1960’s: Ίδρυση της ΤΕΒ, Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Άκτωρ (1950s)

1996: Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού και Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου

1999: Συγχώνευση Άκτωρ , ΤΕΒ και Ελληνικής Τεχνοδομικής

2003: Είσοδος στον τομέα περιβάλλοντος

2004: Ολυμπιακοί Αγώνες, Πρώτα διεθνή κατασκευαστικά συμβόλαια σε Ρουμανία και Κουβέιτ

2005: Απόκτηση της HERHOF GmbH– Διεθνοποίηση κλάδου Περιβάλλοντος

2007: Απόκτηση Παντεχνικής που οδήγησε σε απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Αττική Οδό (59,2%)

2008: Συμμετοχή σε 3 από 5 έργα παραχωρήσεων

2010-2012: Ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Χρυσού (European Goldfields / Eldorado μετοχές)

2012: ~ € 600 εκατ. αξία κατασκευαστικών συμβολαίων σε Βαλκάνια

2014: Υπογραφή του έργου €3.2 δισ. Μετρό της Ντόχα στο Κατάρ

2014: Εισαγωγή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2015: Υπογραφή πρώτου έργου ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

2016: Ολοκλήρωση Μορέα

2017: Ολοκλήρωση Ολυμπίας Οδού & Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου 

2018 (Ιούνιος): Επικράτηση πρωτοβουλίας Change4Ellaktor με επικεφαλής τους Αναστ. και Δημ.Καλλιτσάντση

2020: Υπογραφή σύμβασης μαρίνας Αλίμου

2021: Επικράτηση στο proxy fight του ολλανδικού fund Reggeborgh

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News