Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 23:01
ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Πιο έτοιμες για ψηφιακό νόμισμα οι κεντρικές τράπεζες του αναπτυσσόμενου κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της BIS

Πιο έτοιμες για ψηφιακό νόμισμα οι κεντρικές τράπεζες του αναπτυσσόμενου κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της BIS

Οι κεντρικές τράπεζες που εκπροσωπούν το ένα-πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να εκδώσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα την προσεχή τριετία, όπως έδειξε έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS). 

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων μειώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη με τις αρχές να σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την απειλή του bitcoin και των μεγάλων εταιρειών της τεχνολογίας, όπως το Facebook που έχει ανακοινώσει το σχέδιο του για το δικό του ψηφιακό νόμισμα, το Libra. 

H έρευνα της BIS στην οποία συμμετέχουν 65 κεντρικές τράπεζες έδειξε ότι το 86% εξ αυτών εξετάζουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων με ορισμένες να έχουν σε εξέλιξη τα σχέδιά τους. Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με αυτές των ανεπτυγμένων οικονομιών να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. 

Το ένα-πέμπτο των τραπεζών από τον ανεπτυγμένο κόσμο γνωστοποίησαν ότι είναι πιθανή η έκδοση ψηφιακού νομίσματος σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με μία μόνο κεντρική τράπεζα που είχε αυτή την πρόθεση πέρυσι. Ηδη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έθεσε τον Αύγουστο σε λειτουργία πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακού γιουάν σε τρεις πόλεις της, όπου χρησιμοποιήθηκε από 400 εκατ.άτομα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρν, ανέφερε την προηγούημενη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το δικό της ψηφιακό ευρώ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έκδοση ψηφιακής κορώνας στη Σουηδία, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει ότι γίνονται πειραματισμοί για ένα ψηφιακό δολάριο. 

Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα να ξεπεραστούν. Η έρευνα της BIS έδειξε ότι το ένα-τέταρτο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει την αρμοδιότητα για να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News