Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 16:00
WALL STREET

GameStop και AMC συνεχίζουν τα «τρελά» κέρδη

Αυξάνονται οι ανησυχίες για «φούσκα»

GameStop και AMC συνεχίζουν τα «τρελά» κέρδη

Χωρίς «φρένο» συνεχίζεται το ράλι για τις τεχνολογικές μετοχές των GameStop και AMC Entertainment, οι οποίες εδώ και αρκετές ημέρες «τρέχουν» με διψήφιo ρυθμό, χωρίς κάποιον προφανή λόγο, γεγονός το οποίο αυξάνει τις ανησυχίες για νέα «φούσκα» στη Wall Street.

Για παράδειγμα, η μετοχή της GameStop εκτινάσσεται σήμερα κατά 47% στην προ-αγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 217 δολάρια. Κι όλα αυτά, ενώ γνωστοί «σορτάκηδες» συνεχίζουν να ποντάρουν εναντίον της.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, η εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq έχει εμφανίσει σωρευτική άνοδο της τάξης άνω του 300%, καθώς ολοένα και περισσότεροι μικρο-επενδυτές σπεύδουν να στηρίξουν τη μετοχή. 

Η GameStop, η οποία ξαφνικά -και χωρίς κάποιον ιδιαίτερο ρόλο- έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς στους επενδυτές που «λατρεύουν» το γρήγορο κέρδος, δραστηριοποιείται στον κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων και στην παραγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι «σορτάκηδες», παρότι έχουν χάσει περίπου 4,2 δισ. ευρώ, επιμένουν ότι η GameStop μοιάζει με «χάρτινο πύργο», θεωρώντας ότι το «ξεφούσκωμα» της μετοχής είναι θέμα λίγων συνεδριάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, υπήρξε «σορτάρισμα» αξίας 50 εκατ. δολαρίων.

O ρόλος της Reddit

Το εκρηκτικό ράλι της GameStop οφείλεται σε μεμονωμένους μικρο-επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν σε chat rooms της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit. Εκεί δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα post, σύμφωνα με το οποίο ανεξάρτητος επενδυτής είχε κέρδη άνω του 1.000% από το ποντάρισμα στη μετοχή. Η ανάρτηση έγινε ανάρπαστη σε χρόνο – ρεκόρ.

Όμως, δεν είναι μόνο η GameStop, η οποία εγείρει ανησυχίες για «φούσκα». Η μετοχή της AMC Entertainment, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των κινηματογραφικών και θεατρικών παραγωγών, εκτινάσσεται στην pre-market κατά 230%, τριπλασιάζοντας την αξία της.

Ομοίως με την GameStop, η άνοδος φαίνεται να τροφοδοτείται από διάφορες αναρτήσεις στην πλατφόρμα της Reddit, όπου συμμετέχουν πάνω από 2,8 εκατ. άτομα. 

Τη Δευτέρα, η AMC είχε ενισχυθεί κατά 26%, ενώ την Τρίτη ακολούθησε ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση (+12%), με τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του Ιανουαρίου να υπερβαίνουν το 130%.

Πριν λίγες ημέρες, πάντως, η διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, προκειμένου η AMC να παραμείνει ανοιχή και πλήρως λειτουργική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News