Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 16:04
ΕΥΡΩΠΗ

Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων;

Από το 1993 έχουν υιοθετηθεί οι τρέχοντες κανόνες

Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων;

Η αθρόα έκδοση κρατικού χρέους προκειμένου οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες προερχόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει δώσει εκ νέου τροφή στις συζητήσεις μήπως έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών της κανόνων.

Βάσει αυτών των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι χώρες μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο έλλειμα έως 3% του ΑΕΠ τους και ποσοστό χρέους επί αυτού όχι περισσότερο από 60%. Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταθέτουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη. Σαφώς στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας ειδικότερα το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη (181,2% το 2019 και της γείτονος περί του 132%).

Η συζήτηση για αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων έχει ανοίξει πριν από την πανδημία, άλλωστε δεν είναι πολύ μακρινή η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμα της Ιταλίας το 2019.

Εκείνοι που ερίζουν υπέρ της χαλάρωσής τους, υποστηρίζουν ότι αφενός οι κανόνες αυτοί είναι απαρχαιωμένοι (υιοθετήθηκαν το 1993), αφετέρου είναι πολύ αυστηροί και οδηγούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε πολιτικές λιτότητας, οι οποίες εντέλει αυτούς που επιβαρύνουν περισσότερο είναι οι απλοί πολίτες.

Όμως η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους εν ζωή μετά την πανδημία του κορωνοϊού, καθιστά μη ρεαλιστικό για τις χώρες να ευθυγραμμισθούν με τους κανόνες αυτούς.

Άλλωστε δειλά δειλά η Κομισιόν κάνει αναφορές για έναν μέσο όρο ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ στο 100% στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον έως το 2022.

Την κατεύθυνση αυτή (της αναθεώρησης) έχει υποδείξει ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, δηλώνοντας ότι αναμένει από την Κομισιόν να εξετάσει το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων στη διάρκεια του 2021.  

Όπως είχε επισημάνει νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντα μήνα ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, το ποσοστό 60% δείχνει δίχως καμία σχέση με το τρέχον πλαίσιο, προσθέτοντας ότι το όριο αυτό είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει όταν αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Η βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή», τονίζει ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ στρατηγικός αναλυτής στην Pictet Wealth Management, ενώ ο Έντουαρντ Σμιθ επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Rathbones, επισημαίνει ότι οι κανόνες χρειάζονται ριζοσπαστική εξέταση και διόρθωση.

«Το πιο δύσκολο είναι να προσδορισθεί και να συμφωνηθεί ποιο ποσοστό χρέους είναι λογικό ή πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι κανόνες διαφορετικά ώστε να είναι κατάλληλοι», δήλωσε η Μάαρτιε Γουίζφελαρς, ανώτερη οικονομολόγος της Rabobank.

«Θα υπάρξει διαγραφή χρεών ή όχι; Θα υπάρξουν κυρώσεις; Θα υπάρχει ευελιξία; Και θα προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τους κανόνες ή θα έρθουν σε αντιπαράθεση, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα. Όλα αυτά θα έχουν σημασία», συμπληρώνει απαντώντας σε ερώτηση για πως θα αντιδράσουν οι αγορές ομολόγων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News