Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 12:54
BUSINESS & FINANCE

Cosmote: Εγκατέστησε το πρώτο Campus Network μέσω δικτύου κινητής στην Ελλάδα

Το δίκτυο δημιουργήθηκε με εξοπλισμό της Ericsson στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι

Cosmote: Εγκατέστησε το πρώτο Campus Network μέσω δικτύου κινητής στην Ελλάδα

Το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας σχεδίασε και εγκατέστησε η Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson, για το αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι. 

Όπως επισημαίνει η Cosmote σε σχετική ανακοίνωσή της, το campus network με χρήση δικτύου κινητής υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές, υποστηρίζει την πλήρη κινητικότητα ανθρώπων και μηχανών εντός και εκτός του εργοστασίου, ενώ παρέχει απόλυτη ευελιξία σε κάθε μελλοντική αναδιάταξη των γραμμών παραγωγής. Η λύση αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιομηχανιών «Industry 4.0» και της «έξυπνης» παραγωγής (smart manufacturing), αλλά και σημαντικών κλάδων όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές και η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), κ.ά.

Όπως αναφέρεται, το μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της Calpak, η Cosmote σχεδίασε και υλοποίησε ένα ιδιωτικό δίκτυο κινητών επικοινωνιών με εξοπλισμό της Ericsson, και φροντίζει για την ορθή του λειτουργία. Η εταιρεία ανέλαβε επιπλέον την ενσωμάτωση (integration) στο δίκτυο τόσο των συνδεδεμένων ρομποτικών μηχανημάτων της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC. Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μέσω των εφαρμογών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής από οπουδήποτε, εισαγωγής διαδικασιών προληπτικής συντήρησης, αλλά και απομακρυσμένης τεχνικής καθοδήγησης για θέματα βλαβών ή συντήρησης.

Η εγκατάσταση αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές. «Είναι στα γονίδια της Calpak η τάση για εξέλιξη και συνεχή βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και των προϊόντων της. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε με ενθουσιασμό, σε συνεργασία με την Ericsson, την Cosmote και την Gizelis Robotics, με στόχο τη συμμετοχή μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση» δήλωσε ο CEO της Calpak, Κωστής Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά του ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος, σημείωσε ότι η Cosmote διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να παρέχει στις επιχειρήσεις καινοτόμες λύσεις που οδηγούν στον ταχύτερο ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Με την υλοποίηση σύνθετων έργων τεχνολογίας, όπως το πρώτο campus network στην Ελλάδα με υποδομή κινητής, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οδηγούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία και τις απεριόριστες δυνατότητες που φέρνει το 5G, θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους»  πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Cosmote και τις εταιρείες Gizelis Robotics και Calpak εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος, Γιώργος Παππάς. «Βλέπουμε επιτέλους να πραγματώνεται το δυναμικό της κινητής ευρυζωνικότητας με χρήση τεχνολογιών 4G/5G στην Ελλάδα, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Είναι μια ιστορική στιγμή αυτή για την Ericsson στη χώρα, η οποία προσθέτει άλλη μια σημαντική πρωτιά στην μακρά και επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ιδρυτής και CEO της Gizelis Robotics, Ευάγγελος Γκιζελής, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι η εταιρεία συνεισφέρει δυναμικά με την τεχνογνωσία της στη δημιουργία «smart factory», στο πλαίσιο του smart manufacturing στην ελληνική και διεθνή βιομηχανία. «Το «έξυπνο» εργοστάσιο της Calpak στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα μέσα από ένα πολυσύνθετο ρομποτικό έργο. Με τη χρήση robots και cobots οι κατασκευαστές θα αξιοποιούν και ταυτόχρονα θα επωφελούνται από το συνδυασμό του machine learning, του εξειδικευμένου λογισμικού, των big data και της ρομποτικής για σταδιακή μετάβαση σε νέα, πρωτοφανή επίπεδα αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News