Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 09:38
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

AstraZeneca: Δύο μήνες πίσω τα εμβόλια αλλά φταίει η Ευρώπη

AstraZeneca: Δύο μήνες πίσω τα εμβόλια αλλά φταίει η Ευρώπη

Η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά ζητήματα στην παραγωγή του εμβολίου», απάντησε ο επικεφαλής της φαρμακευτικής, Πασκάλ Σοριότ, στις έντονες επικρίσεις που δέχεται εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η παραγωγή βρίσκεται «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είναι». 

Και εξήγησε ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, είπε. 

Ο Σοριότ εντόπισε τα προβλήματα παραγωγής σε δύο εργοστάσια, σε αυτά του Βελγίου και της Ολλανδίας. «Είναι πολύπλοκο, ειδικά στην αρχική φάση, όπου πρέπει πραγματικά να επιλύσεις κάθε είδους ζητήματα», είπε. «Είχαμε τέτοια αρχικά προβλήματα και στην βρετανική παραγωγική αλυσίδα. Αλλά  η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε τρεις μήνες νωρίτερα από τη συμφωνία για τα ευρωπαϊκά εμβόλια. Επομένως, με το Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τρεις επιπλέον μήνες για να λύσουμε όλα τα εμπόδια που συναντήσαμε», εξήγησε ο CEO της AstraZeneca. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να επιλύσει τη διαμάχη με την AstraZeneca σήμερα, καθώς η Κομισιόν θα απαιτήσει από την εταιρεία να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις στο οποίο είχε δεσμευτεί. Παράλληλα, αξιωματούχοι θα ζητήσουν σαφείς πληροφορίες για τις δόσεις που θα παραδώσει η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σε τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News