BUSINESS & FINANCE

Από το «κόσκινο» των θεσμών εργασιακά, συντάξεις

Από το «κόσκινο» των θεσμών εργασιακά, συντάξεις

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει τρόπους να βγάλει τη χώρα από την κρίση του Covid19 αλλά έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τα απομεινάρια της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης. Την εβδομάδα αυτή οι υπουργοί βρίσκονται σε τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πόροι του Ταμείου ανάκαμψης, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα ενώ οι θεσμοί πέρασαν από κόσκινο και τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν από το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν τα καυτά θέματα που έχει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα ο Κωστής Χατζηδάκης. Το εργασιακό νομοσχέδιο. Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκονται αλλαγές σε ωράρια και υπερωρίες. Αναμένεται μετά από 30 χρόνια η ρύθμιση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που είχε θεσμοθετηθεί από το 1990 και είχε μείνει στα χαρτιά. Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο της τηλεργασίας  αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο .Μεγάλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας είναι και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Στο τραπέζι βρέθηκε και το νέο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης το οποίο θα ισχύσει υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022.Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της μεταρρύθμισης  καθώς το  υπουργείο περιμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους) που εκπονούνται. Οι θεσμοί αυτήν την στιγμή δίνουν μεγάλη βαρύτητα πως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως έχει γράψει το Money Review σύμφωνα το σχέδιο που θα ολοκληρώσει σε λίγες ημέρες το Υπουργείο Εργασίας ,ένα μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα  αναβάθμισης κατάρτισης των  εργαζομένων. Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου όπου θα δοθεί και το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων θα είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ ενώ σχεδιάζονται και μικρά κοινωνικά προγραμμάτα  που θα στοχεύουν στη στήριξη  ευάλωτων  κοινωνικών ομάδων. 

Βέβαια το αγκάθι των διαπραγματεύσεων συνεχίζουν να παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και κυρίως οι εκκρεμείς συντάξεις που ξεπερνούν τις 300.000.Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση ,για τον μέχρι τώρα  σχεδιασμό αλλά και για την τελευταία εξέλιξη δηλαδή την τοποθέτηση project manager αλλά και ομάδας Έργου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκαθάριση των συντάξεων.

Ο άνθρωπος κλειδί που τελικά θα μηδενίσει το κοντέρ είναι ο οικονομολόγος  Μιχάλης Κεφαλογιάννης ο οποίος έχει  διατελέσει στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει διατελέσει Επικεφαλής Έργου σε πολλά σημαντικά  projects  της Ελληνικής Κυβέρνησης. Κατά την περίοδο 2007-2009, υπήρξε συντονιστής (Project Manager) για ολόκληρη την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG).

Κατά την διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης επενδύσεων, έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό  συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Athens (AIA), του διοικητικού  συμβούλιο του Alpha TV ,τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (B.I.B. αργότερα  Emporiki Bank Bulgaria) καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης πάντως κατά την τοποθέτηση του Μιχάλη Κεφαλογιάννη έδωσε σίγουρα και το στίγμα για την εξέλιξη των εκκρεμών συντάξεων και τον υπάρχων σχεδιασμό. Με λίγα λόγια.. το σχέδιο για την «επιχείρηση» εκκρεμείς συντάξεις δεν ήταν αρκετό. 

«Οι προσπάθειες για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων πρέπει να ενταθούν. Αυτή είναι η βασική αποστολή της Ομάδας Έργου που, σε στενή συνεργασία τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα συμβάλλει από την πλευρά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. 

 

 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News