BUSINESS & FINANCE

Κερδισμένοι και χαμένοι της «Επιστρεπτέας 5»

Κερδισμένοι και χαμένοι της «Επιστρεπτέας 5»

Επαγγελματίες με μηδενικό τζίρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση ενώ άλλοι με απώλειες της τάξεως του 25-30% μπορούν να εισπράξουν έως και 100.000 ευρώ με μια απλή αίτηση. Μικρές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το σύνολο των ζημιών του διμήνου με την «επιστρεπτέα 5» ενώ άλλες βγάζουν ακόμη και… κέρδος λόγω της κρατικής ενίσχυσης. Υπάρχουν όμως και οι «υποχρεωτικά κλειστοί» οι οποίοι ενώ βλέπουν τα έξοδα να «τρέχουν» συνειδητοποιούν τώρα ότι γι’ αυτούς, η επιστρεπτέα προκαταβολή επιφυλάσσει μόνο μια μικρή οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 2000 ευρώ (εκ των οποίων τα μισά δανεικά).

Από χθες το βράδυ που ενεργοποιήθηκε εκ νέου η πλατφόρμα  my business support, κατά δεκάδες χιλιάδες οι επαγγελματίες σπεύδουν να δουν στην μερίδα τους το «πόρισμα». Δηλαδή το αν δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης και πόσα. Μέσα στην πρώτη νύχτα -η προθεσμία εκπνέει στις 2 Φεβρουαρίου- υποβλήθηκαν περισσότερες από 30.000 αιτήσεις. Με την επίσκεψη έρχεται η έκπληξη, για κάποιους ευχάριστη, για κάποιους δυσάρεστη.

1.       Το 50% των αιτούντων κόπηκαν ήδη και δεν θα εισπράξουν τίποτα καθώς είτε εμφανίζουν αύξηση εσόδων, είτε δεν πληρούν το κριτήριο του -20% στα έσοδά τους κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Το «άνοιγμα» της περιόδου αναφοράς σε τετράμηνο (σε αντίθεση με την 4η φάση που αφορούσε μόνο στον Νοέμβριο) είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα ποσοστά της πτώσης του τζίρου καθώς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η αγορά δούλευε (σχεδόν) κανονικά κάτι που αποτυπώθηκε στα έσοδα. Επίσης, ο Δεκέμβριος, είναι ο μήνας που όλες οι εταιρείες κλείνουν τις εκκρεμότητες της χρονιάς με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται ως αυξημένος τζίρος τον Δεκέμβριο.

2.       Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες με την επιστρεπτέα προκαταβολή θα καταγράψουν… κέρδη. Διότι ναι μεν εμφάνισαν μεγάλη μείωση εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο από την άλλη, κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά και τα έξοδά τους με το «κούρεμα» του ενοικίου, τον μηδενισμό του μισθολογικού κόστους κλπ. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι οι «τυχεροί» της όλης υπόθεσης διότι τελικώς καταφέρνουν να καλύπτουν όλες τις ζημιές.

3.       Υπάρχουν και οι άτυχοι. Οι επιχειρήσεις που μπορεί να εμφανίζουν μικρή μεταβολή τζίρου (λόγω μικρής οικονομικής δραστηριότητας) με αποτέλεσμα το ποσό που δικαιούνται να είναι μικρό. Σε επιχειρήσεις κλειστές, αναλογεί μόνο το διχίλιαρο ή το τετραχίλιαρο και αυτό συμβαίνει παρά την κατακόρυφη μείωση των εσόδων. Ο λόγος; Έρχεται η αφαίρεση του ποσού που δόθηκε στο πλαίσιο της επιστρεπτέας 4 να περιορίσει ή και να ρίξει στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο το ποσό της ενίσχυσης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News