Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 16:28
ΥΠΟΙΚ

Την Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Αναλυτικά παραδείγματα

Την Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Την προσεχή Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, ξεκινάει η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πληρωμή θα γίνει σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη αφορά αγορές, οι οποίες έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021.
  • Η δεύτερη αφορά αγορές, οι οποίες έγιναν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η πληρωμή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021.

Στο επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ, συνυπολογίζονται και οι καταναλωτές φυσιού αερίου, καυσοξύλων, βιομάχας και υγραερίου, οι οποίοι ανέρχονται σε 124.000. Ακόμη 564.000 καταναλωτές αφορούν το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το σύνολο των δικαιούχων να ανέρχεται σε 688.000.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα

Το φετινό επίδομα θέρμανσης εξαρτάται από δύο βασικές παραμέτρους

  • Την περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση,
  • Τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης -αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών με θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15.5 βαθμών Κελσίου.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Παράδειγμα

Στην περιοχή της Αττικής τον προηγούμενο χρόνο δινόταν ως επίδομα θέρμανσης το ποσό των 106 ευρώ σε οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία αυτή έμενε. Φέτος, με τον εξατομικευμένο υπολογισμό, η ίδια οικογένεια αν μένει στον οικισμό Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης, όπου το υψόμετρο είναι μεγαλύτερο και οι ανάγκες θέρμανσης περισσότερες, θα λάβει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, ύψους 181 ευρώ. Η ίδια οικογένεια αν μένει στον οικισμό Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο, θα λάβει 83 ευρώ. Τέλος, αν μένει στον οικισμό της Αθήνας, θα λάβει επίδομα θέρμανσης 114 ευρώ.

Την Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News