Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 15:52
BUSINESS & FINANCE

Chanel: Αύξηση κερδών – «Καμπανάκι» για τις προοπτικές του κλάδου πολυτελείας

Chanel: Αύξηση κερδών –  «Καμπανάκι» για τις προοπτικές του κλάδου πολυτελείας

Η Chanel ανακοίνωσε διψήφια αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της για το περασμένο έτος, επωφελούμενη από τις υψηλότερες τιμές και την ισχυρή ζήτηση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι συνθήκες στον κλάδο της πολυτέλειας γίνονται όλο και πιο δύσκολες. 

Οι πωλήσεις της Chanel αυξήθηκαν κατά 16% σε συγκρίσιμη βάση στα 18,2 δισ. ευρώ το 2023, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 5,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11%. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων, οδήγησε την ανάπτυξη.

Οι επιδόσεις βάζουν την Chanel στην παρέα της Hermes και της LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), ανταγωνιστικών ομίλων πολυτελείας που έχουν επίσης επιδείξει ανθεκτικότητα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας. 

Ωστόσο, η προειδοποίηση της Chanel για τις σκληρότερες συνθήκες και η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις τρέχουσες εμπορικές συναλλαγές έκαναν ορισμένους αναλυτές να ανησυχούν για τις προοπτικές του κλάδου.

Ως αποτέλεσμα, όλες οι μετοχές του κλάδου, της Hermes, της LVMH και της ιδιοκτήτριας της Gucci, Kering υποχώρησαν στις συναλλαγές στο Παρίσι σήμερα Τετάρτη.

Η Chanel θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αποκλειστικές μάρκες πολυτελείας, με αντικείμενα όπως μια μεσαίου μεγέθους τσάντα που πωλείται πλέον για περισσότερα από 10.000 ευρώ στη Γαλλία μετά από χρόνια σταθερής αύξησης των τιμών. 

Η αύξηση των πωλήσεων το 2023 οφείλεται κατά 9% στην τιμολόγηση και κατά 7% στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων, δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής Philippe Blondiaux.

Οι πωλήσεις στην Αμερική

Η περιοχή της Αμερικής ήταν η πιο αδύναμη, καταγράφοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 2,4%, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός περιόρισε τη ζήτηση από τους λεγόμενους εν δυνάμει πελάτες. Η ζήτηση στις ΗΠΑ ήταν δύσκολη τους τελευταίους 18 μήνες, δήλωσε ο Blondiaux, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη.

Η Chanel ανήκει στους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Alain και Gerard Wertheimer, η περιουσία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 47,6 δισ. δολάρια ο καθένας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Παρίσι αλλά έχει την έδρα της στο Λονδίνο από το 2018 και δημοσιοποιεί τις οικονομικές της επιδόσεις μία φορά τον χρόνο.

Ως τελικό μέρισμα έχει προταθεί προς έγκριση ποσό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (5,2 δισ. ευρώ) για το 2023, όπως προκύπτει από εταιρική ανακοίνωση, σε σχέση με ένα ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 1,68 δισ. δολαρίων για το προηγούμενο έτος. Το 2021, καταβλήθηκαν 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αρχεία.

Ανάπτυξη στη μόδα

Τις συλλογές μόδας της μάρκας διευθύνει η Virginie Viard, η οποία ανέλαβε μετά τον θάνατο του Karl Lagerfeld το 2019. Η ίδια παρουσίασε τη συλλογή κρουαζιέρας της Chanel νωρίτερα αυτό το μήνα σε μια ταράτσα στη Μασσαλία της Γαλλίας, κάνοντας σαφές άνοιγμα σε πιο νέους πελάτες.

Από τότε που ανέλαβε η Viard, η επιχείρηση μόδας της Chanel έχει υπερδιπλασιαστεί, με μεγαλύτερη δυναμική εκείνη των έτοιμων ενδυμάτων, δήλωσε ο Blondiaux. «Ο οικονομικός διευθυντής της Chanel είναι ο πιο ευτυχισμένος στον κόσμο που έχει τη Virginie ως σχεδιάστρια», δήλωσε το στέλεχος. Η διευθύνουσα σύμβουλος Leena Nair δήλωσε ότι οι πελάτες «αγαπούν τη σιλουέτα και την εφαρμογή» των δημιουργιών της Viard.

Η Chanel ακολουθεί επίσης την τάση των ομίλων ειδών πολυτελείας να βρίσκουν ακίνητα σε καίρια σημεία λιανικής πώλησης και φέτος αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών επενδύσεων σε ακίνητα για την εταιρεία σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Η παγκόσμια αγοραία αξία των ακινήτων της Chanel ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Gucci: Το χρονικό μιας πτώσης που κοστίζει στην Kering 7 δισ. ευρώ

Ο δισεκατομμυριούχος Fertitta αγοράζει εμπορικό κέντρο 450 εκατ. δολ. από την JPMorgan

Hermes: Πώς αυξάνει τις πωλήσεις της παρά την αδύναμη ζήτηση στο luxury

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News