Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 10:44
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων

Κομισιόν: Απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων

Να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς χώρες εκτός της Ένωσης, όπως για παράδειγμα είναι η Βρετανία, απειλεί η Ευρώπη, αφότου η AstraZeneca μείωσε μονομερώς και σημαντικά τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσει στις χώρες μέλη, χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Η Κομισιόν ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά για τα νέα σχέδια παραδόσεων της φαρμακευτικής, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους Ευρωπαίους ως απαράδεκτα.

Η Ε.Ε. επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά πλέον υπάρχουν φόβοι ότι θα λάβει μόνο τις μισές, παρότι είχε κάνει την παραγγελία της πριν ακόμα το σκεύασμα εγκριθεί στην Ευρώπη.

Σε τηλεφώνημα που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε υψηλούς  τόνους ότι η εταιρεία πρέπει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει. Η αρμόδια αρχή EMA αναμένεται να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου έως τα τέλη της εβδομάδας.

«Υπενθύμισε στον κ. Σοριότ ότι η Ε.Ε. έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία εκ των προτέρων, ακριβώς για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί ακόμα και πριν από δοθεί η απαραίτητη έγκριση από την European Medicines Agency», σημείωσε ο εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν. «Ασφαλώς, ζητήματα παραγωγής μπορεί να παρουσιαστούν με ένα πολύπλοκο εμβόλιο, αλλά περιμένουμε από την εταιρεία να βρει λύσεις και να εκμεταλλευτεί τυχόν ευελιξίες, ώστε να παραδώσει γρήγορα».

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη προειδοποίησε ότι οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν είναι ικανοποιητικές. Το ζήτημα θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη, όμως οι καθυστερήσεις της AstraZeneca έρχονται σε μία χρονική στιγμή όπου η Κομισιόν δέχεται ήδη έντονες επικρίσεις για την αργή πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμών, σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει περισσότερες από 10 δόσεις ανά 100 κατοίκους, η Ε.Ε. δεν έχει χορηγήσει ούτε 2 ανά 100 κατοίκους.

Κομισιόν: Απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων-1

Όπως είπε η Κυριακίδη, οι Βρυξέλλες θα επιμείνουν τώρα ότι πρέπει  να ενημερώνονται για τις όποιες εξαγωγές εμβολίων από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγει η Pfizer, εγείροντας το ζήτημα της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News