ΑΠΟΚΤΑ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Στο Μέγαρο Αθήναι το στρατηγείο του Ταμείου Ανάκαμψης

Ποιο είναι το ύψος του ενοικίου που θα εισπράττει ο ΟΠΑΠ.

Στο Μέγαρο Αθήναι το στρατηγείο του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Μέγαρο Αθήναι ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια γραφείων που κατασκευάστηκαν το 1960, τη δεκαετία κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάλπαζε με ποσοστά που ξεπερνούσαν ορισμένες χρονιές το 13%. Σήμερα το Μέγαρο Αθήναι θα φιλοξενήσει την έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία έχει τη δύσκολη αποστολή της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.

Ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, επιλέχθηκαν ο πέμπτος κι έκτος όροφος του κτηρίου γραφείων, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 25-29, για να εγκατασταθεί η «task force» του ταμείου ανάκαμψης, με επικεφαλής το Νίκο Μαντζούφα. Οι δύο αυτοί όροφοι, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.640 τετραγωνικών μέτρων, ανήκουν στον ΟΠΑΠ, αποτελώντας, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα πρώτα γραφεία του οργανισμού.

Στο Μέγαρο Αθήναι το στρατηγείο του Ταμείου Ανάκαμψης-1
Τα πρώτα γραφεία του ΟΠΑΠ βρίσκονταν στον 5ο και 6ο όροφο του Μεγάρου Αθήναι. Πηγή: ΠΟΕΠΠΠ

 

Η τοποθεσία του ακινήτου είναι κομβική, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στον σταθμό του Μετρό “Πανεπιστήμιο”, ενώ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους σταθμούς “Σύνταγμα” και “Ομόνοια”. Ο ΟΠΑΠ θα μισθώνει τα ακίνητα στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027 και θα εισπράττει μηνιαίο ενοίκιο ύψους 23.650 ευρώ. Για μία τριετία το μίσθωμα θα παραμείνει σταθερό, ενώ θα αναπροσαρμόζεται από το τέταρτο έτος κι έπειτα βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στο οικονομικό αυτό αντάλλαγμα περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, όπως και η χρήση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης δέκα θέσεων στάθμευσης.

Στο Μέγαρο Αθήναι το στρατηγείο του Ταμείου Ανάκαμψης-2

Μέγαρο Αθήναι
Πηγή: Μέγαρο Αθήναι (Facebook)

 

Το Μέγαρο Αθήναι κατασκευάστηκε το 1962 και αποτέλεσε μαζί με το γειτονικό Μέγαρο Ερμής ένα από τα πρώτα σύγχρονα κτήρια γραφείων της Αθήνας. Βρίσκεται στην Αθηναϊκή Τριλογία και διαθέτει θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, ενώ, μέσω της στοάς του, συνδέεται με το πρώην Άκρον Ήλιον Κρυστάλ (οδός Σταδίου 26) που έχει ανακαινίσει ο εφοπλιστής Προκοπίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτοτελής, υπάγεται στον Υπουργό Οικονομικών και συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Σκοπός της υπηρεσίας είναι ο συντονισμός στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και η παρακολούθηση και ο συντονισμός στην υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη, η Ειδική Υπηρεσία καταργείται αυτοδικαίως στις 31 Μαρτίου 2027.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News