Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 19:53
BUSINESS & FINANCE

ΕΤΕπ: Εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της στήριξης του 1,7 δισ. ευρώ

ΕΤΕπ: Εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ

Στήριξη, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκταμίευσε προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο την χρηματοδότηση έργων κοινωνικής συνοχής, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης της οικονομίας

Πρόκειται συγκεκριμένα, για δάνειο χρηματοδότησης της εθνικής συνδρομής για το «ξεκλείδωμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, εξέλιξη η οποία εξασφαλίζει την αύξηση του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου μιας σειράς έργων.

Η χρηματοδότηση των 200 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελική δόση της συνολικής δανειακής στήριξης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ελληνικής εθνικής συνδρομής σε έργα προτεραιότητας σ’ ολόκληρη τη χώρα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ε.Ε.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα προσφέρει νέες ευκαιρίες και συμβάλλει ουσιαστικά στην ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη της χώρας από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της COVID-19» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επεσήμανε ότι «η μεγάλη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ που πέτυχε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, αύξησε τον βαθμό της αξιοπιστίας μας και μας δίνει την δυνατότητα να προχωρούμε σε ακόμη γενναιότερα βήματα».

«Οι επενδύσεις για την υποστήριξη δράσεων στην υγεία και την εκπαίδευση, την ενίσχυση των οικονομικών ευκαιριών και της δράσης για το κλίμα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» υπογράμμισε, τέλος, ο Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα επιταχύνει σημαντικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στην έρευνα και την καινοτομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τις επικοινωνίες, τις βιώσιμες μεταφορές, το νερό, τα απόβλητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, την υγεία, την εκπαίδευση και την αστική ανάπλαση σε όλη την Ελλάδα.

Άνω του 25% των έργων θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεισφέρει στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σχέδια βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σχέδια έξυπνης διανομής ενέργειας και έργα βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News