Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 19:36
ΦΕΚ

Η τελική «φόρμουλα» υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης  

Από 80 έως 650 ευρώ

Η τελική «φόρμουλα» υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης  

«Ψαλιδισμένα» θα είναι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα δουν στους λογαριασμούς τους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές μέχρι την Παρασκευή. Πριν από λίγο, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση με την οποία συμπληρώνεται η «φόρμουλα» υπολογισμού του τελικού ποσού. Όπως προκύπτει, ελάχιστα θα είναι τα νοικοκυριά που θα καταφέρουν να εισπράξουν το μέγιστο ποσό των 650 ευρώ ενώ τα περισσότερα θα συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» των 80 ευρώ. Η υπουργική απόφαση, ορίζει ότι η βάση υπολογισμού είναι τα 220 ευρώ. Αυτό το ποσό, θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή της κάθε περιοχής -εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα- και θα προσαυξάνεται με συντελεστή 10% για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,12 και φτάνουμε το μέγιστο έως το 1,62 (σ.σ ο συγκεκριμένο συντελεστής ισχύει μόνο για το Βελούχι), το επίδομα θέρμανσης για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά το ελάχιστο των 80 ευρώ ενώ ακόμη και στις ακριτικές περιοχές της χώρας, θα φτάνει στα 425-460 ευρώ. Ακόμη και η 4μελής οικογένεια στο Βελούχι δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα καθώς το επίδομα θα υπολογιστεί ως εξής: 220 ευρώ επί συντελεστή 1,61 ίσον 354,2 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή στα 425 ευρώ για το ζευγάρι με τα δύο παιδιά.  

Πρακτικά η διαδικασία υπολογισμού του επιδόματος ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:

Βήμα 1ο: Με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καθορίστηκε το «ποσό βάσης» για το υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης. Είναι τα 220 ευρώ.

Βήμα 2ο: Το ποσό βάσης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ο συντελεστής είναι ήδη γνωστός και εξαρτάται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ο συντελεστής δημοσιεύεται στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται εδώ

Βήμα 3ο: Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό που έχει κάνει την αίτηση. Προσοχή όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί ούτε να είναι μικρότερο από τα 80 ευρώ ούτε μεγαλύτερο από τα 650 ευρώ.

Με βάση αυτά τα τρία βήματα, χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Μια τετραμελής οικογένεια στα Βριλήσσια Αττικής θα λάβει ενίσχυση 150,48 ευρώ -εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο συντελεστής για τα Βριλήσσια έχει οριστεί στο 0,57. Άρα, 220 επί 0,57 ίσον 125,4 ευρώ και με την προσαύξηση του 20% λόγω της παρουσίας των δύο ανήλικων παιδιών, φτάνουμε στα 150,48 ευρώ.

2. Στην Ρόδο, ο συντελεστής έχει οριστεί στο 0,17. Άρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 4μελές νοικοκυριό θα πάρει το ελάχιστο των 80 ευρώ. Ο μαθηματικός τύπος βγάζει λιγότερα από 80 ευρώ ωστόσο θα επικρατήσει το ελάχιστο όριο.

Για το φετινό επίδομα θέρμανσης, υποβλήθηκαν περίπου 700.000 αιτήσεις. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης μέχρι την Παρασκευή ενώ οι υπόλοιποι θα περιμένουν τον Μάρτιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News